Hoppa till huvudinnehåll

Terrafame vill ta i bruk urananläggning i Sotkamo

Lauri Raia, Terrafames styrelseordförande
Lauri Ratia Lauri Raia, Terrafames styrelseordförande Bild: Yle Lauri Ratia,Terrafame,gruvdrift,Uran

Terrafame vill ta i bruk en urananläggning som finns på Talvivaaragruvans område. Terrafames styrelseordförande Lauri Ratia bekräftade planerna i programmet A-studio i Yle i torsdags.

Det finns en nästan klar urananläggning på Talvivaaras område. I anläggningen har redan investerats 75 miljoner euro. Den har stått stilla i flera år men ändå hållits i skick. Det krävs bara små extra investeringar för att få igång den.

- Jag vill få igång anläggningen. Den är strategiskt mycket viktig för Finland. Genom den kunde Finland bli så gott som självförsörjande då det gäller uran, sade Ratia i A-studio.

Enligt Ratia är planerna på att ta vara på uranet med i alla alternativ för att få Terrafame på fötter.

Kräver många tillstånd

Att producera och leverera uran kräver tillstånd både av statsrådet som av den Europeiska atomenergigemenskapen Euratom.

Att anrika uran kräver också miljötillstånd som avgörs av Regionförvaltningsverket i norra Finland och kemikalietillstånd av Säkerhets- och kemikalieverket, Tukes. Dessutom beviljar Strålsäkerhetscentralen starttillstånd och inspekterar verksamheten innan den kan börja.

På Terrafames gruvområde förekommer naturligt uran. Enligt en uppskattning kunde anläggningen producera 350 ton uran per år.