Hoppa till huvudinnehåll

Uberchaufförer överklagar till Högsta domstolen

Uberförare kör i centrala Helsingfors.
Taxitjänsten Uber belastar rättsväsendet och polisen. Nu vill två dömda Uberchaufförer att Högsta domstolen behandlar deras fall. Uberförare kör i centrala Helsingfors. Bild: YLE/Felicia Aminoff Uber,uberförare

Två taxichaufförer som har kört för taxitjänsten Uber och som har dömts till böter i Helsingfors hovrätt har överklagat sin dom till Högsta domstolen.

Tingsrätterna i Helsingfors och Esbo dömde i april i två skilda fall taxichaufförer som har kört för Uber för olovligt bedrivande av taxitrafik. De dömdes till dagsböter.

Helsingfors hovrätt fastställde domarna i september. Den ena chauffören hade från juli till augusti 2015 kört Uber och tjänat 2 800 euro medan den andra från maj till augusti 2015 hade tjänat 12 250 euro på att köra Ubertaxi. Summorna som de har tjänat in ska enligt hovrätten gå till staten.

Enligt uppgifter från Högsta domstolen till Yle Huvudstadsregionen har båda chaufförerna nu överklagat sina domar. Besvären har anlänt till Högsta domstolen under den här veckan.

Hundratals chaufförer utreds av polisen

Först ska Högsta domstolen ta ställning till om Uberchaufförerna får besvärstillstånd och om det beviljas behandlas ärendet i Högsta domstolen. I allmänhet räcker det 4-6 månader för domstolen att behandla frågan om besvärstillstånd.

Också i övrigt belastar Uberchaufförerna rättsväsendet och polisen. Tidigare under hösten väcktes åtal mot elva personer i Helsingfors tingsrätt för olovligt bedrivande av taxitrafik.

Helsingforspolisen uppgav i sin tur att omkring 120 fall av olovlig taxitrafik är i förundersökningsskedet medan omkring 80 fall är under åtalsprövning.

Taxitjänsten Uber inledde sin verksamhet i huvudstadsregionen 2014. De chaufförer som kör för Uber har inte tillstånd att köra taxi och därför är tjänsten olaglig. Uber själva hävdar att det inte är fråga om taxiverksamhet och att chaufförerna därför inte behöver tillstånd.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen