Hoppa till huvudinnehåll

Vårdreformen bereder mark för allt mera populism?

Susanna Ginman och Anne Suominen.
Susanna Ginman och Anne Suominen. Bild: Marcus Rosenlund polpodd

Omsorgsministern sägs spotta och skrika då han möter beslutsfattare ute i bygderna. Vad berättar det om vårdreformen, undrar Yle Nyheters Anne Suominen och Hbl:s Susanna Ginman i sin färska politikpodd.

Kommunförbundets viceboss och expert på kommunekonomi Risto Vuorento smular i en färsk artikel sönder regeringens slagord om vårdreformen. Han säger att medierna nog vojar sig över populismen i Storbritannien och USA men motsättningar mellan eliten och medborgarnas verklighet finns också på närmare håll.

Ginman och Suominen ger Vuorento rätt och undrar om inte omsorgsminister Juha Rehulas dåliga beteende ute på fältet är ett bevis på just detta. Rehula, och regeringen med honom, fattar inte hur folk tänker och hur vardagsverkligheten ser ut. Det kan bereda marken för mera populism.

De går också in på Sannfinländarnas agerande efter Donald Trumps seger i presidentvalet i USA. Partiets nättidning tänker gå in för lite mera ”MV-lehti-stil”, som i praktiken betyder fritt fram för lögner och halvsanningar och bryskare ordval.

Efter presidentvalet i USA har partiordföranden Timo Soini också sagt att ”det är självklart att man får ge enkla svar på komplicerade frågor”. Men är det så, i synnerhet för en politiker?