Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Ryssland stryper medborgarsamhället

Amnesty Intertnationals logotyp
Amnesty Intertnationals logotyp Bild: Yle/ Amnesty Amnesty International

Den ryska lagen om utländska agenter är designad för att tysta ner kritiska medborgarorganisationer. Det säger Amnesty, som har studerat hur lagen har påverkat landet.

Yttrandefriheten har lidit under de fyra år som Ryssland har haft lagen om utländska agenter. Det slår Amnesty International fast i en rapport.

Enligt lagen måste organisationer som bedriver politisk verksamhet och får finansiering från utlandet registrera sig som utländska agenter.

Ryska myndigheter har ändå tolkat lagen fritt och stämplat till exempel människorättsorganisationer som utländska agenter.

- Lagen är konstruerad så att den ska fjättra, svartmåla och tysta ner kritiska medborgarorganisationer. Det har satt ett dyrt pris på individernas rättigheter och på kvaliteten på diskussionerna bland medborgarna, säger Anu Tuukkanen, expert vid Amnesty i Finland.

Tuukkanen säger vidare att det inte bara är organisationerna som är de stora förlorarna, utan även det ryska samhället.

Många miljöorganisationer är stämplade

Under de senaste fyra åren har myndigheterna definierat sammanlagt 148 organisationer som utländska agenter, 27 av dem har stängts.

Amnesty rapporterar att flera av de här organisationerna erbjöd tjänster som ryska staten inte kunnat förse medborgarna med, till exempel rättshjälp eller psykiskt stöd till offer för våld eller diskriminering.

De fall som Amnesty har granskat har handlat om drygt tio organisationer som till exempel har sysslat med att rättigheter för kvinnor och sexuella minoriteter, konsumentfrågor och organisationer som vill förändra rättssystemet.

Den gemensamma nämnaren för organisationerna är att de granskar regeringens politik kritiskt.

Dessutom finns minst 21 miljöorganisationer på listan över utländska agenter, trots att lagen uttryckligen säger att organisationer som skyddar växter och djur inte ska ses som politiska.

Myndigheter borde tåla kritik

I många fall är utländsk finansiering den enda möjligheten för de här organisationerna att överleva. Finansiering från det egna landet blir allt svårare i och med att organisationernas verksamhet smutskastas i ryska medier.

- Det är klart och tydligt att myndigheternas mål är att strypa ett kritiskt och aktivt medborgarsamhälle, säger Anu Tuukkanen.

Lagen ger stundvis upphov till surrealistiska situationer.

Miljöcentret Dront blev klassad som utländsk agent efter att den internationella miljöorganisationen Bellonas kontor i Murmansk beställde Dronts medlemstidning för motsvarande sju euro. Prenumerationen ansågs vara utländsk finansiering.

Även organisationer som fått stöd av den ortodoxa kyrkan har klassats som utländska agenter, eftersom kyrkan får pengar från Cypern.

Amnesty kräver att ryska myndigheter häver lagen om utländska agenter och slutar begränsa verksamheten får medborgarorganisationer med lagen som stöd.

- Ryska myndigheter borde tåla konstruktiv kritik från medborgarsamhället och lära sig jobba med organisationerna, inte emot dem, säger Tuukkanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes