Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande dokumenterar sina liv i Oravais

Att fotografera sin vardag kan vara en ventil för många ensamkommande minderåriga asylsökande. I Oravais har man fått göra precis det, som en del av en större undersökning om asylsökande i svenskspråkiga Österbotten.

Habib Ahmadi har bidragit med foton till utställningen som finns på biblioteken i Vörå och Oravais.

Han bor i Oravais men går i finskspråkig skola i Alahärmä. Den första tiden i Oravais var svår men nu går det bättre.

Nu har han kompisar i Oravais som han kan spela fotboll och gå till stranden med.

Enkelt sätt att komma igång

Fotoutställningen är en del av Jyväskylä universitets forskningsprojekt Jag bor i Oravais, där man undersöker asylsökandes integrationsvägar i svenskspråkiga Österbotten.

Gustaf Sandström är handledare på Oravais flyktingförläggning. Han har hjälpt till med fotograferandet.

- Det är ett enkelt sätt att komma igång med barn och ungdomar som inte kan språket, säger Sandström.

Fotografierna är tagna av nio ungdomar och deras handledare. Fotografierna och tankarna anknutna till dem handlar om situationer och platser som har varit betydelsefulla för ungdomarna.

Tung väntan

På Oravais flyktingförläggning ser man givetvis de ensamkommandes vardag dagligen.

- De lever rätt långt som vanliga finländska ungdomar: De går i skola och har fritidssysselsättningar. Men framtiden är oviss och det är ju givetvis väldigt tungt för dem, säger biträdande förläggningschef Micaela Nykvist.

I dagsläget bor kring 30 ensamkommande minderåriga på flyktingförläggningen i Oravais. Läget har lugnat ner sig från förra hösten. Då hade man som mest över 90 ensamkommande minderåriga.

3000 ensamkommande förra året

År 2015 kom det cirka 3 000 minderåriga asylsökande till Finland som inte hade en vuxen släkting med sig. Största delen var pojkar från Afghanistan, Irak och Somalia.

Ensamkommande ungdomar placeras vanligen i ett grupphem för att vänta på asylbeslut och de går kommunens eller grannkommunens förberedande grundutbildning.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten