Hoppa till huvudinnehåll

Åtal om människohandel i Hangö och Villmanstrand förkastades

Tvätt hänger på tork.
Kvinnan tog hand om familjens barn och skötte hushållsarbetet. Tvätt hänger på tork. Bild: Yle/Rolf Granqvist kvinnogöra

Södra Karelens tingsrätt har förkastat åtalet mot ett par som åtalades för grovt ocker och människohandel i Hangö och Villmanstrand. Tingsrätten anser att det inte finns belägg för att en kvinna skulle ha arbetat under slavliknande förhållanden.

Åklagaren yrkade på minst två års fängelse för en 57-årig finländsk man och hans 45-åriga filippinska hustru. Dessutom var kravet att det åtalade paret skulle betala nästan 1,2 miljoner euro i utebliven lön till kvinnan.

Bodde hos paret i 13 års tid

Hon kom till Finland år 2001 och började då sköta parets barn och hushåll utan att få betalt för det. Det gjorde hon i nästan 13 års tid i familjens hem i Hangö och Villmanstrand. Hon var en avlägsen släkting till den åtalade kvinnan.

Tingsrätten ansåg att kvinnan visserligen var ekonomiskt beroende av paret som hon bodde hos. Men det var inte frågan om ett arbetsförhållande. Paret hade tillåtit att kvinnan skötte om deras barn och utförde hushållsarbeten. Men de hade inte enligt tingsrätten krävt att hon gjorde det.

Rätten ansåg inte att kvinnan hade förts bakom ljuset, utfört tvångsarbete eller levt i förhållanden som skulle inkräkta på hennes människovärde.

Läs mera:

Kvinna tvingades arbeta 13 år utan lön - par åtalas för mänskohandel

Ett par misstänks ha tvingat en utländsk kvinna arbeta för dem under slavliknande förhållanden i 13 års tid. Familjen har vistats i Hangö och i Villmanstrand.

Läs också