Hoppa till huvudinnehåll

Favoriten höll – Akilles tog hem finalreprisen

Petteri Lampinen firar sitt mål i finalen mot Botnia 2016.
Akilles knäckte Botnia i bandypremiären (arkivbild). Petteri Lampinen firar sitt mål i finalen mot Botnia 2016. Bild: Yle/Mikael Crawford bandy,Bandyligan,Borgå Akilles,akilles bandy,Akilles,Petteri Lampinen

Akilles är tippat att bli vinterns lag i bandyligan. I premiären mot regerande mästaren Botnia levde Borgålaget upp till förväntningarna.

I fjol var Botnia den stora dominanten i inhemsk bandy. Först tog Helsingforslaget hem cupen, sedan säkrade laget segern i grundserien och i slutspelet lirade man hem guldet.

Sedan vårvinterns triumf har Botnia tappat bröderna Määttä, som ledde styrkorna, till den svenska ligan. Det betyder samtidigt att det är fjolårets silverlag Akilles som får axla favoritskapet i vinter.

– Vi vet att vi är favoriter. Botnia har tappat sina två bästa spelare. Vi har ett bra lag men samtidigt tror jag att serien blir jämnare än den var i fjol, sa Akillestränaren Tomi Gröhn inför säsongsstarten.

Avgjorde före paus

På fredagen startade ligan med tre matcher. I en av dem ställdes förra säsongens två bästa lag mot varandra. Det gick precis åt det håll som förhandstipsen pekade.

Akilles gjorde ett ryck i slutet av den första halvleken och i den andra halvleken hade Borgågänget inga bekymmer att hålla undan till en premiärvinst.

I de två övriga dusterna under premiärkvällen tog Veiterä en 7–2-seger mot WP 35, medan JPS knep en 6–5-vinst borta mot Kampparit.

Resultat:

Kampparit–JPS 5–6 (1–4)
Kampparits målgörare: Ju Liukkonen 2, T Liukkonen, Lempinen, Laitinen
JPS målgörare: Pöntinen 2, Hänninen 2, Purhonen, Nevalainen

WP 35–Veiterä 2–7 (1–5)
WP:s målgörare: Nissinen, Uotinen
Veiteräs målgörare: Liimatainen 3, Laibert 2, Nurmi, T Hauska

Akilles–Botnia 7–3 (5–2)
Akilles målgörare: Vainio 2, Nordström 2, Sadakov, Laakkonen, Lampinen
Botnias målgörare: Schreck, Hrivonen, Karppinen