Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: Barnen är framtiden – även då de är zombier

Melanie (Sennia Nanua) sitter fastspänd i en rullstol tillsammans med en massa andra barn i ett mörkt klassrum.
Melanie och de andra barnen får undervisning men vet inte att de själva är forskningsmaterial. Melanie (Sennia Nanua) sitter fastspänd i en rullstol tillsammans med en massa andra barn i ett mörkt klassrum. Bild: Cinema Mondo The Girl with All the Gifts,sennia nanua

Zombiefilmer handlar om levande döda men är en otroligt livskraftig genre. Och om du trodde zombier inte kan föröka sig får du tänka om, nu kommer den andra generationens zombier.

The Girl with All the Gifts är en dystopisk uppväxtskildring som får Hunger Games att verka som en godnattsaga.

Barnmonster

Vi ser en liten 10-årig flicka sitta på sängen i en mörk cell. Plötsligt börjar en siren tjuta, uniformklädda vuxna går runt i en korridor och bultar på de låsta dörrarna, de skriker att missfostren ska göra sig klara

Den lilla flickan hoppar genast upp och sätter sig i en rullstol. Dörren öppnas och in kommer två soldater med dragna gevär, de är påtaligt nervösa medan flickan ler snällt och önskar dem god morgon. Soldaterna låser flickans fötter, händer och huvud fast i rullstolen och tar henne ut. I korridoren ser vi andra barn i likadana rullstolar, alla förs de till ett stort klassrum som mer liknar en bunker.

Var är vi? Vad har hänt? Och framför allt - varför är de vuxna så rädda för de här barnen?

Det här är inledningen till filmen The Girl with All the Gifts, en dystopisk science fiction film som är både välgjord, överraskande och väldigt störande.

Den lilla flickan heter Melanie (Sennia Nanua), hon är artig, intelligent och söt. Men Melanie, liksom de andra barnen, är livsfarlig.

Melanie (Sennia Nanua) sitter med blodiga kläder och bakbunden med ansiktsmask på en parkbänk.
Melanie (Sennia Nanua) sitter med blodiga kläder och bakbunden med ansiktsmask på en parkbänk. Bild: 2013 All Rights Reserved Cinema Mondo The Girl with All the Gifts,sennia nanua

Undergången har kommit i form av en svamp

Världen har drabbats av en svampepidemi som slagit rot i mänskornas hjärna och förvandlat dem till zombier eller ”hungriga”. Kvar finns en liten grupp mänskor som kämpar för att hitta ett vaccin.

Och det är här barnen kommer in – de är nämligen andra generationens zombier, men beter sig trots det inte som ”normala” zombier. De här barnen kan tala, tänka och känna. Men de har också ett oerhört välutvecklat luktsinne och när de känner doften av en levande varelse börjar käken tugga på ett oroväckande sätt.

Barnen på armébasen är forskningsmaterial, de vuxna studerar dem och sedan dissekerar man dem. I hopp om att kunna skapa ett vaccin.

Brittisk zombiefilm när den är som bäst

The Girl with All the Gifts är baserad på en roman med samma namn av Mike R. Carey och är en välgjord och ambitiös film som överraskar flere gånger. Britterna är bra på skräck och speciellt zombier och visst ser man influenser från till exempel filmen 28 Days Later. Men här finns också ett stråk av Flugornas herre för att inte tala om spelet The Last of Us.

Svampen som infekterat mänskorna heter Ophiocordyceps unilateralis och finns på riktigt, fast ute i naturen är det insekter som drabbas. (Kolla David Attenboroughs förklaring här.)

Ytterligare plus i kanten får filmen för de utmärkta skådespelarna, Sennia Nanua som Melanie är ett fynd och hon backas upp av Gemma Arterton som den snälla och empatiska läraren och Glenn Close som den cyniska men praktiska forskaren.

Zombietemat är ändå bara inledningen, för det här är också en uppväxtskildring med tragiska förtecken, en skräckfilm om mänskans oförmåga att se konsekvenserna av sina handlingar, en berättelse om undergång och evolution.

Men framför allt en film som frågar, vad gör oss mänskliga? Vem har rätt att leva?

Svaren är kanske inte helt lättsmälta.

Dr Caldwell (Glenn Close), Helen Justineau (Gemma Arterton), sergeant Park (Paddy Considine) och soldat Gallagher (Fisayo Akinade) står uppe på ett tak.
Dr Caldwell (Glenn Close), Helen Justineau (Gemma Arterton), sergeant Park (Paddy Considine) och soldat Gallagher (Fisayo Akinade) står uppe på ett tak. Bild: 2013 All Rights Reserved, Cinema Mondo The Girl with All the Gifts,Glenn Close,Gemma Arterton,Paddy Considine,Fisayo Akinade