Hoppa till huvudinnehåll

FN:s klimatmöte till Trump: Överge inte klimatkampen

Politiska höjdare, bland annat Marockos kung och Ban Ki-moon vid ett podium vid klimatmötet i Marrakech.
Att klimatmötet i Marrakech så lätt kunde enas kring ett ambitiöst utlåtande beskrivs som mycket ovanligt och ett tecken på att frågan tas på allvar. Politiska höjdare, bland annat Marockos kung och Ban Ki-moon vid ett podium vid klimatmötet i Marrakech. Bild: EPA/MOHAMED MESSARA Marrakech,FN:s klimatpanel

FN:s klimatmöte signalerar en vädjan till USA att inte hoppa av kampen mot klimatförändringen under Donald Trumps administration. 197 länder vädjade samtidigt om mer ambitiösa klimatmål.

Klimatmötet i Marrakech vädjar för att kampen mot klimatförändringen ska fortsätta på högsta politiska nivå i vad som ses som en signal till USA:s nästa president Donald Trump.

Mötet som avslutas i dag enades kring en deklaration som är ämnad som en kraftig signal om att FN-länderna är fast beslutna att förhindra klimatförändringens värsta konsekvenser.

Trumps hot om att dra USA ur klimatsamarbetet har ändå överskuggat mötet, vars syfte var att göra upp åtgärdsplaner för hur klimatförändringen ska bekämpas.

Delegater vid mötet uppger att vädjan samtidigt kan ses som ett sätt att visa det globala samförståndet kring klimatfrågan.

– I år har världen sett att kampen kring klimatfrågan har fått allt mer styrka globalt och i samarbetet mellan nationer, står det i vädjan.

– Den här kraften kan inte återkallas.

Mer ambitiösa mål

FN:s klimatrapport varnade i år att de mål som stakades fram vid klimatmötet i paris och utmynnade i det så kallade Parisavtalet inte räcker för att begränsa den globala uppvärmningen till två grader.

De 197 länder som undertecknade vädjan lovade samtidigt att ta fram ännu mer ambitiösa utsläppsminskningar i framtiden.

Länderna bekräftade samtidigt igen symboliskt att de förbinder sig till Parisavtalets anda.

Att så många länder enas kring en lika ambitiös deklaration är mycket ovanligt.

– Det här bara visar hur allvarligt världens länder har börjat ta sina egna klimatplaner och de klimatanpassningsåtgärder som ska skydda deras invånare och ekonomier, säger Liz Gallagher vid klimattankesmedjan E3G till BBC.