Hoppa till huvudinnehåll

Grönt ljus för odlad sik

Fiskar i fiskodling.
Den odlade siken belastar inte miljön lika mycket som tidigare. Fiskar i fiskodling. Bild: Copyright Pekka Tuuri fiskodling

Den odlade siken finns nu med i Världsnaturfonden WWF:s fiskguide. Fiskguiden är en konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur.

En bidragande orsak till att den odlade siken nu anses miljövänlig är att det foder som siken matas med är miljövänligare än tidigare. Det här beror bland annat på att fodret tillverkas av fiskmjöl på strömming och vassbuk som fångats i Östersjön.

I ett pressmeddelande från WWF säger WWF:s programchef Sampsa Vilhunen att man hoppas att den finländska fiskodlingen i framtiden kan använda enbart lokala råvaror eller råvaror som härstammar från Östersjön eller Östersjöns avrinningsområde. På det här sättet tillför man inte överlopps näringsämnen i form av foder till Östersjön.

Finlands hittills enda fiskmjölsfabrik finns i Kasnäs på Kimitoön. Fabriken använder vassbuk och strömming som fiskats i Östersjön.

Enligt ett pressmeddelande från Raisioaqua, utgör siknyheten också ett erkännande för Resobaserade Raisioaqua eftersom företaget jobbat mycket med att utveckla både utfodringsteknik samt sikfoder.

Raisoaqua utnyttjar bland annat fiskmjöl och fiskolja som tillverkas i Kasnäs.