Hoppa till huvudinnehåll

Janina Andersson har hittat sitt drömjobb

Janina Andersson
Janina Andersson trivs med sitt nuvarande jobb. Janina Andersson Bild: Yle/Parad Media efter nio,Janina Andersson

Verksamhetsledaren för Mannerheims barnskyddsförbund i Egentliga Finland, Janina Andersson, längtar inte tillbaka till riksdagen. Men sexton år i granitborgen var den bästa tänkbara skolan för det jobb hon gör idag.

Janina Andersson blev känd för den stora allmänheten då hon som tjugofyra år gammal debuterande riksdagskvinna ammade sitt barn på jobbet. Efter det blev det sammanlagt sexton år i riksdagen för den gröna ledamoten från Åbo, därefter också några år på en kommunikationsbyrå. Idag är hon verksamhetsledare för Mannerheims barnskyddsförbund i Egentliga Finland, en uppgift som hon tycker är den mest meningsfulla i hennes liv hittills.

Riksdagen – den bästa skolan

Att komma dit där hon är idag krävde en hel del erfarenhet. Andersson beskriver tiden i riksdagen som den absolut bästa skolan för det hon gör idag. Hon visste det inte då, men har insett det nu.

– Som 24-åring kunde jag inte alltid avgöra vad som var viktigt att fokusera på och jag satte mycket energi på små detaljer som inte var viktiga, minns Andersson.

Med stora energireserver, men med bristande erfarenhet gjorde Andersson mycket, men det tog samtidigt länge att få saker till stånd i riksdagsarbetet. Och det hon gjorde i riksdagen fick inte alltid det gehör som hon hade önskat sig. Under ett av Anderssons första tal som handlade om barn var det hon själv och en annan ledamot närvarande i plenisalen.

Det betyder ändå inte att hon skulle upplevt arbetet i riksdagen som meningslöst. Orsaken till att hon inte ställde upp i riksdagsvalet år 2011 var att familjen kändes viktigare. Efter sexton år i riksdagen hade barnens uppväxt nästan gått henne helt förbi.

– Min son var sexton år gammal. Hade jag fortsatt fyra år till i riksdagen hade han varit tjugo år gammal och jag skulle inte haft något barn längre.

Hittat sin grej

Idag är Janina Andersson mycket nöjd som verksamhetsledare på Mannerheims barnskyddsförbund i Egentliga Finland. Det är nu hon känner att hon kan utnyttja alla sina tidigare erfarenheter optimalt.

– Det har varit en livets process man gått igenom och jag har aldrig känt mig lika nyttig som nu.

Bland annat har hon haft en stor nytta av det omfattande kontaktnätverk som skapades – på sätt och vis av misstag – under hennes tid som riksdagsledamot. Hon vet vilka behov olika aktörer har och kan lätt skapa samarbeten med ömsesidig nytta för båda parterna, saker som hon hade haft svårt att få till stånd som 24-åring.

Andersson upplever sitt nuvarande arbete mera meningsfullt än någonsin. Hon vet vilka saker hon ska fokusera på och hon ser att det ger snabba resultat. Hon kan greppa helheten och sitter inte fast med att slipa små detaljer.

Meningen i livet

Andersson har hunnit med mycket, men om hon frågar sina barn verkar de inte imponerade. Enligt dem borde hon göra något mera och något häftigare. Men en sak har hon lärt sig:

– Man ska åtminstone kunna se sina barn rakt i ögonen då man berättar för dem vad man gjort i livet. Man ska kunna stå för det man gjort.

När det kommer till vad själva meningen är i livet minns Andersson något som hon snappat upp av någon filosof.

– Det var väl så att man ska göra något som hjälper andra människor, samtidigt som man känner att man är bra på det man gör och att det känns meningsfullt för en själv.

Längtar inte till riksdagen

Någon comeback till riksdagen är inte aktuell för Andersson den närmaste tiden.

– Jag längtar inte dit. Dessutom verkar det inte vara särskilt trevligt där för tillfället. Det gäller politiken överhuvudtaget just nu. Jag undviker att allt för mycket följa med vad som händer i världen och fokuserar hellre på mitt jobb, säger Andersson medan hon formar skygglappar med händerna.

Efter Nio om mening, måndag 21 november 2016, kl. 21.00 i Yle Fem och Yle Arenan.

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem