Hoppa till huvudinnehåll

Mardröm för Eremenko – kan bli krävd på miljoner

Roman Eremenko.
Roman Eremenko är avstängd till oktober 2018. Roman Eremenko. Bild: Yle/Tomi Hänninen Roman Eremenko

Roman Eremenko är avstängd i två år efter dopningsdomen. Användningen av kokain kan bli en dyrköpt historia för CSKA Moskva-spelaren.

På fredagen kom beskedet från Uefa som hela Fotbollsfinland har väntat på. Efter över en månad med spekulationer och rykten fick Roman Eremenko två års avstängning för dopning.

CSKA Moskva har meddelat att klubben tänker överklaga Uefas beslut. Det tyder på att man står bakom sin mittfältare just nu.

Hur det blir i framtiden är svårt att sia om, men det finns risker för Eremenko. I värsta fall kan CSKA kräva miljontals euro av honom.

Krävdes på 17 miljoner

Mika Palmgren, som är expert på idrottsrätt och bland annat sitter med i Idrottens skiljedomstol CAS, säger att dopningsdomen kan bli en dyr historia för Eremenkos del. Palmgren jämför med Adrian Mutu. Rumänen flyttade till Chelsea för 22 miljoner euro och åkte fast för kokain under sin tid i London.

– Mutus användning hade skett på fritiden. På grund av det här bröt Chelsea kontraktet med Mutu och krävde att Mutu skulle betala tillbaka summan han köptes för. CAS kom fram till att Mutu skulle betala ungefär 17 miljoner euro till Chelsea. Anledningen var att Mutu hade orsakat att kontraktet bröts och dessutom skadat Chelsea, säger Palmgren till Yle.

Fallen liknar varandra

Enligt Palmgren är det fullt möjligt att CSKA Moskva kräver stora summor av Eremenko.

– Mutus och Eremenkos fall liknar varandra. I så fall finns det en enorm ekonomisk risk för Eremenko.

CSKA Moskva köpte finländaren från Rubin Kazan 2014. Övergångssumman var ungefär sex miljoner euro.

Läs också