Hoppa till huvudinnehåll

Miljöexpert: Uran är också en politisk risk

Malmhögarna ryker i Talvivaara vintern 2015
Malmhögarna ryker i Talvivaara vintern 2015 Malmhögarna ryker i Talvivaara vintern 2015 Bild: Yle/Anna Savonius rykande malmhögar

Att ta tillvara uran vid Terrafamegruvan betyder bland annat att mängden kemikalier som används vid gruvan ökar markant. Utöver miljöriskerna måste regeringen överväga politiska aspekter.

Simo Heikkilä på Finlands miljöskyddsförbund tror att vägen är lång för gruvbolaget Terrafame att kunna börja ta tillvara uran.

- Det blir mycket komplicerat. Uranet måste säljas till ett land som har teknologin för att anrika materialet till bränsle. Alternativen är Ryssland, USA och kanske Iran, säger Simola.

- Det är ytterst svårt att föreställa sig hur Finlands regering tänker behandla frågan, säger Simola.

För att kunna använda uran måste det anrikas och då uppstår en biprodukt som bara kan användas till att tillverka urangranater, ett krigsredskap. Det är inte helt oproblematiskt, enligt Simola.

Betydligt mera kemikalier

Journalisten Juha Kauppinen har följt med nickelgruvans många svängar. Uranet betyder flera miljörisker, säger Kauppinen.

- Mängden kemikalier på gruvområdet ökar markant, halten av uran ökar i de material som behandlas där och så ska uranet transporteras, säger Kauppinen.

Kauppinen tror att Terrafame beviljas tillstånd att ta till vara uran, men det dröjer sannolikt före något händer.

Om verksamheten inleds kommer veterligen en av EU:s största urangruvor att finnas i Finland.

- Det måste sägas högt, då har en urangruva körts i gång här utan någon som helst samhällelig diskussion om det är det vi vill, säger Kauppinen.

Klokare behandla som avfall

Uranet uppstår som en sidoeffekt av gruvdriften vare sig bolaget vill det eller inte. Är det klokare att ta det tillvara eller låta det ligga i bassängerna?

Heikki Simola föredrar det senare.

- Jag tror det är lättare att behandla gipsmassorna som problemavfall. De ska ju isoleras från grundvattnet och ytvatten i varje fall, säger Simola.