Hoppa till huvudinnehåll

Smells like teen spirit - låten som inte skulle bli en hit

Stadsvy från Seattle med texten "Grunge Kurt smells like teen spirit".
Det var inte meningen att "Smells Like Teen Spirit" skulle bli en hit. Stadsvy från Seattle med texten "Grunge Kurt smells like teen spirit". Bild: Yle/Mårten Seipplax / Montage grunge

Det är 25 år sedan Nirvana släppte 90-talets största grungelåt Smells Like Teen Spirit, låten som gjorde alternativ rock till mainstream och Nirvana till ett av 90-talets största band. Men vad betyder egentligen "smells like teen spirit"? Och vilka minnen väcker låten?

Nirvana var aktiva åren 1987-1994, men blev kommersiellt kända i samband med Smells Like Teen Spirit som släpptes som huvudsingel för bandets andra album Nevermind 1991. Nirvana tog Smells Like Teen Spirit till toppen och petade ner Michael Jackson från Billboard listan i USA.

Bandet hade aldrig trott att låten skulle bli en mainstream hit. Och det var inte heller meningen att den skulle bli det. Cobain föraktade mainstreamen. Han skrev låten för att han äcklades av sin generations likgiltighet och sin egen också för den delen, vilket är en orsak till att han sjunger ”Oh well, whatever, nevermind”.

Cobain var inte lika stort fan av sin låt som den stora massan. 1993 berättade han att han tyckte att låten var för polerad för hans smak. Han började vägra att spela låten live och när han var tvungen att göra det lekte han med tempot och spelade den slarvigt bara för att retas med publiken. För att inte göra samma misstag igen inför nästa album koncentrerade han sig på ett sound som inte skulle tilltala den mainstreama publiken.

Låten hördes överallt - på radio, MTV och på krogar.― Ulf

Musikvideon till Smells Like Teen Spirit blev en stor hit på MTV. Videon utspelar sig i en gymnastiksal där Nirvana spelar för några ungdomar, vilket slutar i kaos. Ungdomarna som medverkade i videon hade blivit rekryterade två dagar tidigare på en av Nirvanas konserter.

På flyers som delades ut under konserten uppmanades det att komma och understöda Nirvana under deras musikvideoinspelning. Kravet var att man skulle vara 18-25 år, kunna anta en "high school" personlighet och ha tid att stanna på inspelningen i många timmar.

Det tog över 12 timmar att spela in musikvideon men ingen av ungdomarna skulle inte ha orkat stanna längre än en halv timme. Slutet av musikvideon som avslutas med förstörelse är äkta. Efter 11 timmar i studion var ungdomarna så arga att de fick tillåtelse att förstöra läktaren de suttit på och bandets instrument.

Cobain var inte nöjd med den slutliga versionen av musikvideon så han tog saken i egna händer och redigerade om några delar i videon. Han klippte bland annat ihop videon så att hans fingrar inte synkroniserade med de ackord han spelade under sitt gitarrsolo.

Nirvana
Nirvana skrev grungens första mainstream låt. Nirvana Nirvana

Jag "sjöng" den faktiskt i Yle Vega när jag var två år gammal år '92. Jag uttalade väl texten ungefär lika artikulerat som Kurt Cobain själv.― Axel Brink, musikvetare och artist

Smells Like Teen Spirit är skriven av Nirvanas sångare Kurt Cobain, deras trummis Dave Grohl samt basisten Krist Novoselic. Riffet till låten uppkom i samband med inspelningen för albumet Nervermind.

Cobain började spela ett gitarriff, vilket basisten Novoselic tyckte lät otroligt löjligt. Som straff tvingade Cobain honom att spela riffet om och om igen i flera timmar. När bandet hade blivit utsatt för riffet en lång tid satte Grohl sig vid trummorna och ökade på tempot. Resultatet blev det ikoniska riffet för låten.

Dave Grohls fill i början av låten har gått till historien.― Rolf Gammals, trummis

Låtens namn uppstod när Cobain och Kathleen Hanna, dåvarande sångerska från punkbandet Bikini Kill, drack sig fulla en kväll. Rebelliska feminister som Hanna och Cobain var på den tiden gick de till ett nyöppnat religiöst center där Cobain sprejade “God is gay” på väggen.

Kvällen slutade i hans lägenhet där Hanna sprejade stort över väggen “Kurt smells like teen spirit”. Några månader senare ringde Cobain upp Hanna för att fråga ifall han får använda texten i en av hans låtar. Hon gav tillåtelse men funderade hur Cobain kunde få det till en låttext.

Cobain visste inte vad Hanna menade med texten när låten släpptes. I efterhand fick han reda på att hon hade menat att Cobain doftade Teen Spirit, en deodorant för unga tjejer. Cobain dejtade vid den tiden trummisen Tobi Vail från Bikini Kill, som använde deodoranten, vilket var orsaken till att även Cobain doftade tjejdeodoranten. Han hade antagit att hon gav honom en komplimang för hans rebelliska anda.

Låten väcker många minnen

Jag frågade fyra personer, både musiker och icke-musiker, i olika åldrar vad de har för minnen av låten och vad låten betyder för dem.

Musikvetare och artist Axel Brink konstaterar att Smells Like Teen Spirit är en låt som har följt med honom väldigt länge. Hans bröderna tvingade honom att lyssna på Nirvana redan under hans första levnadsår.

Brink tycker att låten vid det här laget är ganska sönderspelad, men att albumet Nevermind ändå är en av de fem bästa skivorna som släpptes på 90-talet. När han gick i högstadiet år 2003 spelade han i ett band som nästan endast spelade covers av Nirvana.

NIrvanas album Nevermind
Nevermind, en av de fem bästa skrivorna som släpptes på 90-talet enligt Axel Brink. NIrvanas album Nevermind Nirvana,Nevermind

Trummisen Rolf Gammals minns att Nirvana var väldigt stora under den tiden som Smells Like Teen Spirit släpptes. Även om han inte var något stort fan av grungen diggade han ändå den stora hitten.

Johanna Nyman konstaterar att det är en sjukt bra låt. Hon menar att den för henne är en “attityd-låt” som passar bra att lyssna på när man tränar eller behöver “power-feelis”.

Ulf har ett starkt minne från tiden när låten släpptes. Folk hoppade runt som galningar när låten spelades på dansgolvet. Han var själv inte så stort fan av bandets musikstil, men låten väcker ändå starka minnen.
- Nu när jag hör låten för den mig tillbaka i tiden när jag yrade omkring på krogar och själv var lika virrig som låten.

Vilka minnen har du av låten? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.