Hoppa till huvudinnehåll

Tonårig cancerpatient vann i domstolen – kroppen fryses ner

Cryonics Institute i Michigan, USA.
Cryonics Institute i Michigan, USA. Cryonics Institute i Michigan, USA. Bild: EPA/ CRYONICS INSTITUTE / HANDOUT Cryonics Institute

En 14-årig flicka som led av en obotlig form av cancer ville att hennes kropp skulle frysas ner ifall man i framtiden kunde väcka upp henne från de döda. Strax innan sin död vann hon en rättegång om saken.

Den brittiska flickan hade drabbats av en ovanlig form av cancer och hennes önskan om att kroppen skulle frysas ner med kryoteknik stöddes av mamman, men inte av pappan.

En domare i högsta domstolen dömde att mamman skulle ha rätt att bestämma vad som hände med flickans kropp. Hon hade bott med sin mamma och inte haft någon kontakt med sin pappa på sex år.

Flickan avled i oktober och hennes kropp har nu transporterats till USA och frusits ner. Detaljerna kring fallet offentliggjordes först nu.

Hoppades att man ska kunna bota hennes cancer i framtiden

Flickan var hemma från Londonområdet och hade månaderna innan sin död tagit reda på allt hon kom över om kryonik på internet.

Kryonik är en process där hela kroppen bevaras i hopp om ett återupplivande och en möjlighet att bli botad i framtiden.

Flickan skrev ett brev till domaren där hon förklarade sin åsikt.

"Jag är bara 14 år gammal och jag vill inte dö men vet att jag kommer att dö. Jag tror att kryonik ger mig en chans att bli botad och återuppväckt – om så först om hundratals år. Jag vill inte bli begravd under jorden. Jag vill leva och leva längre och jag tror att man i framtiden kan bota min cancer och kan väcka mig. Jag vill ha den chansen. Det är min önskan”, skrev flickan.

Domaren Peter Jackson besökte flickan på sjukhus och säger att han blev rörd av hur tapper hon var i den svåra situationen.

Han säger att hans beslut inte handlade om moralen kring kryonik utan om tvisten mellan föräldrarna om vad som skulle hända med flickans kropp.

Dyr process - ingen vet om det fungerar

Kryonik är en kontroversiell metod och ingen vet om det går att återuppliva människor senare.

Celler kan bland annat förstöras av iskristaller i processen. I dagsläget är det möjligt att frysa ner spermier, äggceller och embryon med kryoteknik.

Det finns anläggningar både i Ryssland och i USA där kroppar kan bevaras i flytande kväve i temperaturer nära 200 minusgrader.

Kostnaderna för att frysa ner en kropp på obestämd tid uppskattas ligga nära 45 000 euro.

Orsaken till att flickans pappa var emot bevarandet av kroppen med kryonik var att han bekymrade sig för en hurdan värld hon skulle vakna upp till om till exempel 200 år ifall metoden fungerar.

”Hon kanske inte hittar någon släkting och hon kanske inte minns något. Hon kan hamna i en desperat situation eftersom hon bara är 14 år och skulle vakna upp i USA”, motiverade pappan.

  • Goda råd är dyra för Jukka Jalonen efter otaliga återbud – här är spelarna som ännu kan bli VM-aktuella

    Bara två av 49 NHL-finländare har tackat ja till VM.

    Rekordmånga finländare (49) fick dra på sig en NHL-tröja säsongen 2018–19 men hittills har bara två blåvita NHL-doldisar tackat ja till spel i ishockey-VM. Laget lär förbli anonymt men truppen lever fortfarande i allra största grad. I NHL håller den första slutspelsomgången på att ta slut, medan AHL-slutspelet precis har dragit igång. I FM-ligans finalserie har Kärpät många VM-aktuella spelare.

  • Resebyråer intygar att deras resor till Madeira är säkra

    Höjdskillnaderna på ön är stora.

    Flera finländska resebyråer ordnar resor till Madeira och alla som Svenska Yle har talat med intygar att deras resor är säkra. Guiderna har order om att se till att passagerarna i bussarna använder säkerhetsbälte. Alla konstaterar ändå att det finns gott om krokiga, smala vägar på Madeira och att det är en utmaning att köra där.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes