Hoppa till huvudinnehåll

Uppehållstillståndskortet räcker inte - Helsingfors nattklubbar kräver officiella id-bevis

Fest på dtm
Nattklubben DTM ändrade på sin linje och gofkänner uppehållstillståndskorten som id-bevis. Fest på dtm Bild: Yle/Sandra Anttila dtm

Personer med uppehållstillstånd nekas ofta inträde till nattklubbar i Helsingfors. Klubbarna godkänner endast pass, officiella identitetsbevis och körkort.

I höstas rapporterades det om att nattklubben DTM nekat asylsökande och personer med uppehållstillstånd inträde, eftersom de saknade officiella identitetsbevis. Senare rapporterade HS att DTM ändrat på sin linje och att de hoppas att övriga restauranger tar efter nattklubben och välkomnar personer, trots att de endast har tillgång till uppehållstillståndskort.

Yle Huvudstadsregionens rundringning visar att många nattklubbar fortfarande inte godkänner uppehållstillståndskorten.

En bild på ett uppehållstillståndskort.Ett uppehållstillståndskort bakifrån.
Ett uppehållstillståndskort får man efter att man fått uppehållstillstånd i landet. Uppehållstillståndskortet är inte ett officiellt id-bevis
.
Bild: Migrationsverket

"Vi följer Finlands lagstiftning"

I Restamax nattklubbar Namu och Cirkus i Helsingfors duger inte uppehållstillståndskorten. Miko Helander, som är linjedirektör, säger att beslutet grundar sig på Finlands lag.

- Om vi vill vara helt säkra på personens identitet, fungerar endast ett officiellt identitetsbevis och pass, säger han.

Ifall det kommer inspektörer till vår klubb, som ser en person utan officiella id-bevis, vet vi inte vilka konsekvenserna är.― Antti Seppälä, Hercules

Bilden på uppehållstillståndet räcker inte för Helander.

- Det finns säkert en massa synpunkter på hur man bevisar en människas identitet, men så här sköter vi det på våra nattklubbar.

"Myndigheternas information inte"

På hbtq-klubben Hercules, det vill säga en nattklubb riktad till personer som tillhör sexuella minoriteter, släppte man ännu i somras in en hel del som endast hade uppehållstillståndskort.

- Men i något skede dök det upp ett frågetecken. Hur borde vi göra? Då valde ägaren att man endast godkänner körkort, pass och officiella identitetsbevis, säger restaurangchef Antti Seppälä.

Räcker inte bilden och födelsedatumet på kortet som bevis på personens identitet?

- Nej, eftersom vi inte har fått några som helst anvisningar från myndigheterna att kortet kan godkännas som ett officiellt identitetsbevis.

Körkort i närbild
Körkortet är inte ett officiellt id-bevis, men godkänns av nattklubbar. Körkort i närbild Bild: AOP/ Ismo Pekkarinen körkort

- Ifall det kommer inspektörer till vår klubb, som ser en person utan officiella id-bevis, vet vi inte vilka konsekvenserna är. Vi vet inte hurdana sanktioner vi får, ifall det blir några sanktioner alls. Eftersom den här informationen inte är tillgänglig, är våra händer bundna.

Har ni pratat med tillstånds- och tillsynsverket Valvira om det här?

- Jag har förstått att Mara (Rese- och restaurangbranschens arbetsmarknadsorganisation) har gjort det och därför har vi lämnat det här åt dem. De informerar oss ifall läget förändras.

"Grönt ljus från valvira - Grönt ljus från oss"

Seppälä menar att så fort Valvira ger grönt ljus och garanterar att restaurangen inte får sanktioner ifall en person saknar officiella identitetsbevis, finns det inget som hindrar dem från att godkänna uppehållstillståndskortet.

- Men före det så måste vi beklagligt nog följa de anvisningar som finns nu. Och jag understryker att det är beklagligt.

Har många försökt komma in i er klubb?

- Det är omöjligt att säga. I slutet av sommaren fanns det en del. Men nu när det är kallt, så är det färre. Kanske en till två i veckan.

Enligt Valvira får restaurangen själv bestämma. Och vi godkänner inte uppehållstillståndskort.― Kari Indren, dörrvakt i Milliklubi.

”Uppehållstillståndskortet bevisar ingenting”

Kari Indren är dörrvakt i nattklubben Milliklubi i centrum av Helsingfors. Han säger att nattklubben enbart godkänner officiella id-bevis.

- Enligt Valvira får restaurangen själv bestämma. Och vi godkänner inte uppehållstillståndskort. Pass, personkort med foto, ett finländskt körkort och ett personkort för utlänningar godkänns. Främlingspass godkänns inte heller, säger Indren.

En bartender häller ett stop
Nattklubben Milliklubi i centrum av helsingfors tror inte att uppehållstillståndskorten är pålitliga id-handlingar. En bartender häller ett stop Bild: Mika Kanerva bartender

Varför godkänner ni inte uppehållstillståndskort?

- Jag har pratat med poliser och de har sagt att det inte har något att göra med att kunna bevisa sin identitet. Det är inte tillförligt.

Men på kortet finns ju foto på personen och födelsedatum. Räcker inte det?

- Hej, där kan finnas vilka uppgifter som helst. De finns överallt i Europa. De har lite olika färg, men vi godkänner dem inte. Det är vår linje, säger Indren.

För vår del kan guldgrisens medlemskort godkännas som id bara det inte säljs alkohol till minderåriga.― Kari Kunnas, enhetschef på tillstånds- och tillsynsverket Valvira

Valvira: Viktiga att inte sälja alkohol till minderåriga

Enhetschef Kari Kunnas på tillstånds- och tillsynsverket Valvira säger att verket rekommenderar att bara officiella id-bevis godkänns.

- Uppehållstillståndskortet är inte ett officiellt id-bevis. Bara officiella id-bevis kan garantera att identiteten har fastställts genom en myndighetsprocess, säger Kunnas.

En mojito i ett drinkglas.
Valvira rekommender officiela id-handlingar, men det är upp till nattklubbarna själva att bestämma vad för id-bevis som godkänns. En mojito i ett drinkglas. Bild: Picjumbo/Viktor Hanacek alkoholdrink

Kunnas påpekar att det i lagen inte finns några föreskrifter om vilka identitetsbevis som ska godkännas.

- Det centrala i lagstiftningen är att alkohol inte får säljas till minderåriga. Om en krögare vill godkänna ett uppehållstillståndskort leder det inte till några sanktioner från myndigheterna. Myndigheterna reagerar bara om alkohol har sålts till minderåriga. För vår del kan guldgrisens medlemskort godkännas som id bara det inte säljs alkohol till minderåriga.

Kunnas säger att i samband med att antalet asylsökande har ökat har också frågorna från restaurangerna ökat om vilka id-bevis som ska godkännas.

- Våra direktiv har ändå inte förändrats. Samma id-handlingar gäller oberoende av om kunden är asylsökande eller född i Finland.