Hoppa till huvudinnehåll

Vi behöver kramas mer

Isabella Mattsson kramar My Tengström.
Isabella Mattsson kramar My Tengström. Bild: Yle/Catariina Salo kramkalas

Det känns så bra att krama en vän! Eller rufsa ett barn i håret. Visste du att ömsinta beröringar är så viktiga att kroppen har specifika nervfibrer för att känna igen dem?

Det är skillnad mellan olika slags beröringar. Känselsinnet består av olika nervsystem som är specialiserade på att förnimma olika slags känselintryck.

- Beröring är väldigt nyttigt. Och det kostar ingenting, säger biträndande professorn Lauri Nummenmaa från Turun yliopisto, som forskat mycket i känslor.

Eget system i hjärnan

Smärta, köld och värme har egna nervbanor. Långsamma smekningar uppfattas med ett alldeles eget system.

– Vi har en specifik typ av nervfibrer, C-känselfibrer. De förmedlar långsam behaglig beröring, säger Nummenmaa.

Det mest fascinerande är att den information som förmedlas av C-känselfibrer inte behandlas på samma ställe i hjärnans känselområde som övriga sinnesförnimmelser.

– Informationen som förmedlas via dessa fibrer färdas huvudsakligen till hjärnans känselområde, insula. Det är ett område i hjärnan som behandlar information om känslor och kroppens tillstånd. Man kan säga att det är ett system för behagliga känselintryck, lite som ett system som motbalanserar smärta.

Smekning är inte sexuellt

C-känselfibrerna, som upptäcktes först för några år sedan, har uppenbarligen en stor betydelse för att bilda sociala relationer och för att få människor att hålla samman. Mekanismen är inte den samma som under sexuell upphetsning.

– Detta är ganska spännande! C-känselfibrerna kan ligga bakom ickesexuell parbildning. Det kan vara okej att stimulera dessa cellknippen även hos en vän, utan sexuella avsikter, begrundar Lauri Nummenmaa.

Man kan alltså smekas och kramas så mycket man vill. Längtan efter beröring kan vara ett tecken på brist på långsam smekande beröring, inte nödvändigtvis längtan efter sex. En öm beröring vårdar både kroppen och själen.

– När en människa är på gott humör, har det många andra effekter på välmåendet. Redan på grund av det kan man tänka att beröring är väldigt nyttigt.

Då man rör en annan människa ska man självklart vara uppmärksam, eftersom beröring av vem som helst inte känns bra. Vi är av naturen misstänksamma mot främmande personers beröring.

Människor är också olika. Ingen kan tvingas att beröra och krama om det inte känns bra.

Smekningar har en egen rytm

Även i ett parförhållande är det viktigt att det också finns annat än sexuell beröring, så att samhörigheten förstärks. Om någon smeker handen i en väldigt snabb takt känns det ganska otrevligt.

– Sexuell beröring är en annan sak, säger Nummenmaa. Det finns olika system i kroppen och hjärnan, som styr sexuell beröring och annan beröring.

För en behaglig beröring är takten viktig.

– Om till exempel partnern smeker handen i en väldigt snabb takt känns det ganska otrevligt, beskriver biträdande professor Lauri Nummenmaa. Om handen å andra sidan ligger stilla eller rör sig väldigt långsamt känns det inte heller speciellt trevligt. Dessa C-celler är inställda på en ganska specifik frekvens.

ursprungsartikeln på Yle uutiset
översättning: Annika Ljungberg