Hoppa till huvudinnehåll

Estland får för första gången en rödmylleregering

Jüri Ratas
Estlands blivande premiärminister Jüri Ratas Jüri Ratas Bild: Yle Jüri Ratas,Estland,politiker

Regeringen leds av centerpartiets nye ledare Jüri Ratas och består också av socialdemokraterna och det högerkonservativa partiet IRL. Alla parter får fem ministerportföljer - det här trots att centern är betydligt större än de andra.

Både socialdemokraterna och IRL var med i den föregående regeringen under Reformpartiets ledning, men hoppade av för att de var missnöjda med samarbetet.

- Jag är mycket glad att centerpartiet är med, eller man kan till och med säga att det är centerpartiet som driver de här nya vindarna i politiken i Estland, sade den kommande premiärministern Ratas inför partifullmäktige när det nya regeringsprogrammet presenterades.

Det är tre unga män som kommer att styra utvecklingen i landet fram till nästa val våren 2019. Ratas är 38 år gammal, socialdemokraternas ledare Jevgeni Ossinovski 30 år och IRLs ledare Margus Tsahkna 39 år.

Det var inga lätta förhandlingar, men resultatet blev bra― Jüri Ratas, blivande premiärminister

- Regeringsprogrammet är tre partiers syn på hur Estlands nyckelutmaningar ska lösas. Det var inga lätta förhandlingar, men resultatet blev bra, menar Ratas och syftar främst på IRLs motstånd till en progressiv beskattning, som hör till både centerns och socialdemokraternas hjärtefrågor.

De rikas skatter upp, de fattigas ner

Det blir ingen progressiv beskattning under följande regeringsperiod, men grundavdraget höjs i stället. Från år 2018 är grundavdraget 500 euro i månaden jämfört med 170 euro idag.

Enligt regeringens beräkningar betyder det sänkta skatter för 86 procent av befolkningen.

Vi håller inte på att bygga upp ett progressivt skattesystem― Margus Tsahkna, IRLs partiledare

De som tjänar över 2 100 euro i månaden blir samtidigt helt av med rätten till grundavdrag.

Kritikerna har redan kallat det här ett progressivt inkomstskattesystem.

- Vi håller inte på att bygga upp ett progressivt skattesystem, dementerar Tsahkna, som har lovat sitt parti att inte överge systemet med platt skatt.

Säkerhetspolitiken under lupp

I Estland har den nya regeringens eventuella nya säkerhetspolitiska riktlinjer granskats aktivt efter att utländska medier förra veckan började skriva om att Estland vänder sig mot Kreml.

Varifrån den tolkningen ursprungligen kom är osäkert, men den verkar inte ha någon förankring i verkligheten.

Alla parter i regeringen lovar att den säkerhetspolitik som har förts i Estland under de senaste åren kommer att fortsätta. Nato är fortsättningsvis A och O i Estlands utrikes- och säkerhetspolitik.

Varför internationella medier har fått för sig att Estland skulle byta riktning debatteras aktivt. Delvis beror det på att centerpartiet under sin förre ordförande Edgar Savisaar skrev ett samarbetsavtal med Vladimir Putins parti Enade Ryssland.

Centern är också det parti mer än tre fjärdedelar av de ryskspråkiga i Estland röstar på.

Men samarbetsavtalet med Enade Ryssland har enligt centerpartiet legat och samlat damm i många år.

Nato- och EU-medlemskapen och de relationerna är de viktigaste garantierna för vår säkerhet och vårt välstånd― Jüri Ratas, blivande premiärminister

Också den förre reformpartistiske premiärministern Taavi Rõivas spädde på ryktena genom att säga att den nya, då eventuella, rödmylleregeringen är ett för Estland farligt steg vänsterut.

- Nato- och EU-medlemskapen och de relationerna är de viktigaste garantierna för vår säkerhet och vårt välstånd, enligt Ratas.

Ratas lovade idag att öka budgeten för utrikespolitiken och diplomatin.

Sven Mikser, ordförande i det estniska parlamentets utrikesutskott.
Sven Mikser blir utrikesminister Sven Mikser, ordförande i det estniska parlamentets utrikesutskott. Bild: Patrick Holmström Sven Mikser,Estland

Socialdemokraten Sven Mikser blir ny utrikesminister. 43-åriga Mikser har tidigare varit försvarsminister i två repriser, första gången redan för fjorton år sedan.

Centern står enhälligt bakom sin nya ledare

Centerpartiets fullmäktige godkände enhälligt det nya regeringsprogrammet i förmiddags. Det verkar vara ett tecken på att den kontroversielle Edgar Savisaars era som en av den estniska politikens giganter är över.

Den nya regeringen kommer att starta med vind i seglen. Enligt en färsk opinionsundersökning har centerns stöd stigit till 29 procent, vilket betyder att centern fortfarande är det största partiet i Estland.

Men Ratas största merit hittills är en kort sejour som borgmästare i Tallinn för tio år sedan och hans förmåga att leda något så viktigt som en regering är otestad.

Jag hoppas att vi får se lite samvetskval, för det ligger inte i IRLs intresse med en sväng vänsterut.― Taavi Rõivas, fd premiärminister och Reformpartiets ledare

Det var samma brist på erfarenhet som fällde företrädaren Taavi Rõivas, som ansågs vara för svag för att föra landet framåt.

Socialdemokraternas och IRLs fullmäktigen har också godkänt regeringsprogrammet idag, men IRL diskuterar ministerportföljerna först på måndagen.

Estlands nya regering:

Centerpartiets ministrar:
- premiärminister Jüri Ratas
- ekonomi- och infrastrukturminister Kadri Simson
- utbildnings- och vetenskapsminister Mailis Reps
- landsbygdsminister Martin Repinski
- regionminister Mihhail Korb

Socialdemokraternas ministrar:
- hälso- och arbetsminister Jevgeni Ossinovski
- kulturminister Indrek Saar
- utrikesminister Sven Mikser
- inrikesminister Andres Anvelt
- Näringslivsminister och minister i ekonomisk utveckling Urve Palo.

IRL beslutar om fördelningen av sina portföljer på måndagen. Det handlar om försvars-, finans-, socialskydds-, miljö- och justitieministerportföljerna.

På måndagen skriver de tre partierna också under koalitionsavtalet.

Läs också