Hoppa till huvudinnehåll

Förälder: Vi blir överkörda av vår egen kommun

Fredrik Lång kämpar för byskolan.
Fredrik Lång kämpar för byskolan. Fredrik Lång kämpar för byskolan. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Fredrik Lång,Korsholm,Veikars

Fredrik Lång i Veikars är besviken på sin hemkommun Korsholm. Han nekades en folkomröstning och nu läggs byskolan ner när det nya lärcentret blir verklighet.

Korsholms beslut att bygga Kvevlax lärcenter innebär dödsstöten för byskolan i Veikars.

- Jag förstod att det skulle gå så här när vi inte fick rösta om saken, säger Lång.

Fredrik Lång var en av initiativtagarna till namnlistor för en folkomröstning i skolfrågan. 2 546 personer undertecknade initiativet men kommunfullmäktige sa nej.

Ingen lyssnar på folket

Lång säger att kommunen inte lyssnar på sina egna invånare.

- Vi blir helt överkörda. Ingen lyssnar på oss och det är fel personer som sitter med kreditkortet i kommunen. Vi är redan skuldtyngda och nu ska man investera ytterligare 50 miljoner i bland annat ett lärcenter och ett hybridkvarter i Smedsby, säger Lång.

Lång säger att skuldbördan för tolv år sedan var 200 euro per invånare. I dag är siffran 3600 euro och den bara stiger.

- Om fem år närmar vi oss en skuld på 6000 euro per invånare. Vi får hoppas att räntorna hålls låga.

Veikars skola
Veikars skola Veikars skola Bild: YLE/Eva Brunell veikars skola

Skulle vänta till efter valet

När det inte blev någon folkomröstning i skolfrågan skulle beslutet skjutas upp tills efter vårens kommunalval säger Lång.

- Michael Luther och Rurik Ahlberg var inne på den linjen. Då hade invånarna kunnat visa vad de vill när de röstar. De svek sitt löfte. Istället blev det en prestigesak att klubba igenom lärcentret, säger Lång.

Beslutet innebär med största sannolikhet att skolorna i Petsmo, Hankmo och Kuni-Vassor skolor också får sätta lapp på luckan.

- Nu måste vi områdesvis se hur vi ska göra. Det här beslutet klyver Älvbyarna itu. Vissa har närmare till Helsingby och andra till Kvevlax, säger Lång.

Söker egna lösningar

Fredrik Lång har ingen avsikt att passivt vänta på att kommunen löser dilemmat. Istället går man in för att utarbeta egna lösningar.

Ett alternativ är att grunda en egen skola. I området finns omkring 30 barn i skolåldern och lika många i dagisåldern.

- Svenskspråkiga barn från Lillkyro åker till Gamla Vasa för att gå i skola, de kunde gå i skola här, säger Fredrik Lång.

Ett annat alternativ är att byta kommun till Vasa istället.

- Vi finns mitt emellan Runsor och Lillkyro och båda orterna utvecklas hela tiden. Här ser ni ju hur vi blir behandlade.

- Vad är det för vits att höra till en kommun som inte lyssnar på oss?, säger Fredrik Lång.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten