Hoppa till huvudinnehåll

Full rulle när BUU-klubben besökte Vasa

BUU-klubbens turné i Svenskfinland är i full gång.
BUU-klubbens turné i Svenskfinland är i full gång och besökte Vasa på lördagen. BUU-klubbens turné i Svenskfinland är i full gång. Bild: Yle/Markus Bergfors vasa övningsskola

Även om regnet öste ner så osade det av julstämning på BUU-dagen i Vasa Övningsskola när barnen bland annat fick bekanta sig med några av karaktärerna från årets julkalender, träffa BUU-klubbsledarna och vara en del av ”Världens största strumpkör”.

BUU-klubbens programledare Staffan Gräsbeck, Hanna Enlund och Jonathan ”Jontti” Granbacka bjöd på en show för alla barn. Hanna säger att hon gillar den direkta responsen man får ute på turné.

- Annars är vi ju ensamma i studion, men nu får vi se alla barnen och deras glädje och det ger ny energi, säger Hanna.

Staffan, Hanna och Jontti förbereder sig inför strumpkören.
Staffan, Hanna och Jontti bjöd på en underhållande show. Staffan, Hanna och Jontti förbereder sig inför strumpkören. Bild: Yle/Markus Bergfors buuklubbsledare

Sjungande strumpor i kör

Eftersom sjungande strumpor har blivit en vanlig del av BUU-klubben under de senaste åren, så hade barnen tagit med sig egna strumpor till showen för att vara med i ”Världens största strumpkör”.

- Vi filmar material från flera shower och så klipps det senare ihop till en musikvideo med bilder från nästan alla platser vi besöker under turnén, berättar Staffan.

Jontti säger att det kanske blir 5000 barn som deltar och sjunger med strumpor.

- Vi har inte hört om någon så här stor strumpkör, men om någon vill utmana oss så välkomna bara, säger Jontti.

Staffan, Jontti och Hanna leder "Världens största strumpkör"
Barnen hade tagit med egna strumpor för att vara med i "Världens största strumpkör". Staffan, Jontti och Hanna leder "Världens största strumpkör" Bild: Yle/Markus Bergfors staffan gräsbeck,Vasa övningsskola,turnéer

Från TV-rutan till verkligheten

Rurik och Evind var med och sjöng i strumpkören och de tycker båda att det var en rolig show.

- Allt var kul, allt, säger Rurik.

Deras pappa, Geir Byrkjeland, berättar att det är fjärde året som de besöker BUU-dagen.

- Jag tycker det är jättetrevligt att man tar det som händer på tv-rutan till det fysiska, säger Geir och får medhåll av Rurik och Evind.

Rurik, Geir och Edvin Byrkjeland.
Rurik, Geir och Evind Byrkjeland. Rurik, Geir och Edvin Byrkjeland. Bild: Yle/Markus Bergfors geir byrkjeland,Vasa övningsskola

Suzan Aledin, producent på BUU-klubben, säger att det är viktigt för dem att få träffa målgruppen men att det fram för allt är viktigt för barnen att få träffa BUU-klubbsledarna.

- Barnen har en relation till våra BUU-klubbsledare för de har lärt känna dem via rutan, så det är magiskt när de får träffa dem på riktigt.

En av höjdpunkterna för Emilia och Linnea var att få träffa BUU-klubbsledarna Hanna och Staffan.
En av höjdpunkterna för Emilia och Linnea var att få träffa BUU-klubbsledarna Hanna och Staffan. En av höjdpunkterna för Emilia och Linnea var att få träffa BUU-klubbsledarna Hanna och Staffan. Bild: Yle/Markus Bergfors staffan gräsbeck
Emmi tyckte det var roligast att sjunga. Här står hon mellan Vilma och Rune.
Emmi tyckte det var roligast att sjunga. Här står hon mellan Vilma och Rune. Emmi tyckte det var roligast att sjunga. Här står hon mellan Vilma och Rune. Bild: Yle/Markus Bergfors buuklubben

En mer levande papperskalender

Förutom showen så fick barnen även bekanta sig med några av karaktärerna från årets julkalender, ”Det jättestora juleljuset”. En nyproducerad dramaserie som handlar om invånarna i Småfolksbyn.

Ann-Catrin Virkama, som spelar Susie, är på plats och berättar om Småfolksbyn tillsammans med Farfar Rost och Hamstern, som spelas av Gert Sabel och Jenny Ingman.

- Småfolksbyn är ett ställe där det bor småfolk. Vanligtvis är vi ganska små men idag har vi tagit storpiller och blivit stora för att kunna träffa barn, säger Ann-Catrin.

Karaktärerna Susie, Farfar Rost och Hamstern från julkalenderna "Det jättestora juleljuset" tillsammans med Klara Maria som var på besök.
Karaktärerna Susie, Farfar Rost och Hamstern från julkalenderna "Det jättestora juleljuset" tillsammans med Klara Maria som var på besök. Karaktärerna Susie, Farfar Rost och Hamstern från julkalenderna "Det jättestora juleljuset" tillsammans med Klara Maria som var på besök. Bild: Yle/Markus Bergfors jenny ingman,Susie

Nytt för i år med julkalendern är att luckorna i papperskalendern blir mer levande genom en app.

På baksidan av varje lucka i så finns det bild som man kan scanna av med YLE-Ar appen och som därefter leder vidare till en digital överraskning, som till exempel en video eller ett hörspel.

- Vi har inte gjort det här tidigare så vi tyckte att det skulle vara spännande att koppla ihop allt innehåll till ett, och göra papperskalendern lite mer magisk och levande, berättar Suzan.

Yle AR applikationen är gratis och finns att ladda ner från och med den 30 november på App Store och Google Play. Papperskalendern kan du beställa här.

Aida delar ut årets julkalendrar.
Cirka 15 000 papperskalendrar skickas ut runt om i Svenskfinland. Här sitter Aida och delar ut en del av kalendrarna. Aida delar ut årets julkalendrar. Bild: Yle/Markus Bergfors det jättestora juleljuset

En serie för lite större barn

För de lite större barnen så kommer även serien ”Piratskattens hemlighet” att visas i december. I Piratskattens hemlighet följer vi de tre barnen Minna, Sam och Bianca på en magisk och spännande skattjakt i den kroatiska övärlden bland klippor, stränder och mörka grottor.

På Barnens Arena finns serierna Det jättestora juleljuset under BUU-klubben, Piratskattens hemlighet, Tjuvarnas jul och Hajbos egen julkalender Topptomte under Hajbo.

Nästa helg besöker BUU-klubbens turné södra Finland. Hela schemat hittar du här.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Ett år med Bärtils bokklubb

  BUU-klubben tipsar om böcker för barn.

  Är vädret ruskigt under jullovet? Plocka fram ert eget sagotäcke och en hög med böcker och läs tillsammans med barnen!

 • Bärtils bokklubb: BUUs boktips

  Här är listan på böckerna i Bärtils bokklubb under våren.

  BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Vi ger ut 24 helt nya finlandssvenska sagor - här hittar du dem!

  Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på äventyr.

  I sagorna följer vi med Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården. Äventyren läses upp av Oskar Pöysti och hittas bakom luckorna i BUU-klubbens julkalender på Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Många julkalendrar i år – alla hittar en favorit

  På Svenska Yle finns ett brett utbud av julkalendrar i år.

  Ett brett utbud av julkalendrar finns på Svenska Yle i år. Förutom BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek som sänds varje dag från och med 1 december kan man se andra julkalendrar, bland annat Barna Hedenhös uppfinner julen.

 • Finland 100 år ur barnperspektiv

  Visst kan man berätta om historia för småbarn!

  Visst kan man berätta om historia för småbarn! Låt barnen följa med Oskar Pöysti och lära sig vad som hände när Finland blev självständigt.

 • Barn i 100 år

  Dramaserie om barn i Finland under 100 år.

  En dramaserie om barn i Finland under100 år av självständighet.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på

  Matglädje för småbarn

  Här får du många roliga tips på vad man kan kocka tillsammans med barn.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

Nyligen publicerat - Barn