Hoppa till huvudinnehåll

Full rulle när BUU-klubben besökte Vasa

BUU-klubbens turné i Svenskfinland är i full gång.
BUU-klubbens turné i Svenskfinland är i full gång och besökte Vasa på lördagen. BUU-klubbens turné i Svenskfinland är i full gång. Bild: Yle/Markus Bergfors vasa övningsskola

Även om regnet öste ner så osade det av julstämning på BUU-dagen i Vasa Övningsskola när barnen bland annat fick bekanta sig med några av karaktärerna från årets julkalender, träffa BUU-klubbsledarna och vara en del av ”Världens största strumpkör”.

BUU-klubbens programledare Staffan Gräsbeck, Hanna Enlund och Jonathan ”Jontti” Granbacka bjöd på en show för alla barn. Hanna säger att hon gillar den direkta responsen man får ute på turné.

- Annars är vi ju ensamma i studion, men nu får vi se alla barnen och deras glädje och det ger ny energi, säger Hanna.

Staffan, Hanna och Jontti förbereder sig inför strumpkören.
Staffan, Hanna och Jontti bjöd på en underhållande show. Staffan, Hanna och Jontti förbereder sig inför strumpkören. Bild: Yle/Markus Bergfors buuklubbsledare

Sjungande strumpor i kör

Eftersom sjungande strumpor har blivit en vanlig del av BUU-klubben under de senaste åren, så hade barnen tagit med sig egna strumpor till showen för att vara med i ”Världens största strumpkör”.

- Vi filmar material från flera shower och så klipps det senare ihop till en musikvideo med bilder från nästan alla platser vi besöker under turnén, berättar Staffan.

Jontti säger att det kanske blir 5000 barn som deltar och sjunger med strumpor.

- Vi har inte hört om någon så här stor strumpkör, men om någon vill utmana oss så välkomna bara, säger Jontti.

Staffan, Jontti och Hanna leder "Världens största strumpkör"
Barnen hade tagit med egna strumpor för att vara med i "Världens största strumpkör". Staffan, Jontti och Hanna leder "Världens största strumpkör" Bild: Yle/Markus Bergfors staffan gräsbeck,Vasa övningsskola,turnéer

Från TV-rutan till verkligheten

Rurik och Evind var med och sjöng i strumpkören och de tycker båda att det var en rolig show.

- Allt var kul, allt, säger Rurik.

Deras pappa, Geir Byrkjeland, berättar att det är fjärde året som de besöker BUU-dagen.

- Jag tycker det är jättetrevligt att man tar det som händer på tv-rutan till det fysiska, säger Geir och får medhåll av Rurik och Evind.

Rurik, Geir och Edvin Byrkjeland.
Rurik, Geir och Evind Byrkjeland. Rurik, Geir och Edvin Byrkjeland. Bild: Yle/Markus Bergfors geir byrkjeland,Vasa övningsskola

Suzan Aledin, producent på BUU-klubben, säger att det är viktigt för dem att få träffa målgruppen men att det fram för allt är viktigt för barnen att få träffa BUU-klubbsledarna.

- Barnen har en relation till våra BUU-klubbsledare för de har lärt känna dem via rutan, så det är magiskt när de får träffa dem på riktigt.

En av höjdpunkterna för Emilia och Linnea var att få träffa BUU-klubbsledarna Hanna och Staffan.
En av höjdpunkterna för Emilia och Linnea var att få träffa BUU-klubbsledarna Hanna och Staffan. En av höjdpunkterna för Emilia och Linnea var att få träffa BUU-klubbsledarna Hanna och Staffan. Bild: Yle/Markus Bergfors staffan gräsbeck
Emmi tyckte det var roligast att sjunga. Här står hon mellan Vilma och Rune.
Emmi tyckte det var roligast att sjunga. Här står hon mellan Vilma och Rune. Emmi tyckte det var roligast att sjunga. Här står hon mellan Vilma och Rune. Bild: Yle/Markus Bergfors buuklubben

En mer levande papperskalender

Förutom showen så fick barnen även bekanta sig med några av karaktärerna från årets julkalender, ”Det jättestora juleljuset”. En nyproducerad dramaserie som handlar om invånarna i Småfolksbyn.

Ann-Catrin Virkama, som spelar Susie, är på plats och berättar om Småfolksbyn tillsammans med Farfar Rost och Hamstern, som spelas av Gert Sabel och Jenny Ingman.

- Småfolksbyn är ett ställe där det bor småfolk. Vanligtvis är vi ganska små men idag har vi tagit storpiller och blivit stora för att kunna träffa barn, säger Ann-Catrin.

Karaktärerna Susie, Farfar Rost och Hamstern från julkalenderna "Det jättestora juleljuset" tillsammans med Klara Maria som var på besök.
Karaktärerna Susie, Farfar Rost och Hamstern från julkalenderna "Det jättestora juleljuset" tillsammans med Klara Maria som var på besök. Karaktärerna Susie, Farfar Rost och Hamstern från julkalenderna "Det jättestora juleljuset" tillsammans med Klara Maria som var på besök. Bild: Yle/Markus Bergfors jenny ingman,Susie

Nytt för i år med julkalendern är att luckorna i papperskalendern blir mer levande genom en app.

På baksidan av varje lucka i så finns det bild som man kan scanna av med YLE-Ar appen och som därefter leder vidare till en digital överraskning, som till exempel en video eller ett hörspel.

- Vi har inte gjort det här tidigare så vi tyckte att det skulle vara spännande att koppla ihop allt innehåll till ett, och göra papperskalendern lite mer magisk och levande, berättar Suzan.

Yle AR applikationen är gratis och finns att ladda ner från och med den 30 november på App Store och Google Play. Papperskalendern kan du beställa här.

Aida delar ut årets julkalendrar.
Cirka 15 000 papperskalendrar skickas ut runt om i Svenskfinland. Här sitter Aida och delar ut en del av kalendrarna. Aida delar ut årets julkalendrar. Bild: Yle/Markus Bergfors det jättestora juleljuset

En serie för lite större barn

För de lite större barnen så kommer även serien ”Piratskattens hemlighet” att visas i december. I Piratskattens hemlighet följer vi de tre barnen Minna, Sam och Bianca på en magisk och spännande skattjakt i den kroatiska övärlden bland klippor, stränder och mörka grottor.

På Barnens Arena finns serierna Det jättestora juleljuset under BUU-klubben, Piratskattens hemlighet, Tjuvarnas jul och Hajbos egen julkalender Topptomte under Hajbo.

Nästa helg besöker BUU-klubbens turné södra Finland. Hela schemat hittar du här.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn