Hoppa till huvudinnehåll

Ilska i Turkiet: Män kan frias från våldtäktsdomar om de gifter sig med offret

Människor protesterar i Istanbul mot ett nytt lagförslag
Folk protesterade mot lagförslaget i Istanbul fredagen den 18 november. Människor protesterar i Istanbul mot ett nytt lagförslag Bild: EPA/SEDAT SUNA Turkiet,protester,Istanbul

Ett nytt lagförslag i Turkiet kan komma att fria män från sexuella övergrepp mot barn om de gifter sig med offret. Förslaget har väckt bestörtning och kritiker anklagar regeringen för att uppmuntra till våldtäkt av barn.

Till kritikerna hör oppositionen, flera kändisar och till och med en organisation vars viceordförande är dottern till president Recep Tayyip Erdoğan.

Regeringens motivering är att lagstiftningen försöker komma åt den utbredda traditionen med barnäktenskap.

Det är det styrande partiet AKP som har lagt fram förslaget.

Lagförslaget godkändes i en preliminär parlamentssession i torsdags och efter en debatt någon gång under de närmaste dagarna kommer en ny omröstning att hållas.

Om lagförslaget godkänns skulle män som sitter i fängelse för övergrepp mot minderåriga kunna släppas fria om den sexuella handlingen utfördes utan våld, hot eller andra tecken på att den andra parten inte skulle ha gett sitt medgivande.

Dessutom krävs att gärningsmannen gifter sig med offret.

Den lagliga åldern för sex är 18 i Turkiet, men barnäktenskap är vanliga speciellt i sydost.

"Handlar inte om att legalisera våldtäkt"

Premiärminister Binali Yildirim säger att lagen inte alls skulle legalisera våldtäkt utan att regeringen i själva verket har höjt straffet för våldtäkt.

Han säger att meningen med lagen är att åtgärda fall där män sitter i fängelse för att de har gift sig med minderåriga flickor med familjens välsignelse.

- Det finns de som har gift sig som minderåriga. De känner inte till lagen, sedan får de barn. Pappan skickas i fängelse och barnen blir ensamma med mamman. Vi har identifierat kring 3 000 sådana här familjer, säger Yildirim.

Justitieministern Bekir Bozdağ säger att barnäktenskap sorgligt nog är verklighet i Turkiet och att männen som gift sig med minderåriga inte kan kallas våldtäktsmän eller sexualbrottslingar.

Den nya lagen skulle inte gälla nya fall utan bara våldtäkter som begåtts före 16 november 2016, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Ilska på sociala medier

Tiotals människor protesterade mot lagförslaget i centrala Istanbul i fredags, rev upp kopior av förslaget och skrek att våldtäkt är ett brott mot mänskligheten.

- Bara att röra någon utan medgivande är ett brott, jag kan inte kommentera det här mer. Det gör mig illamående, säger Istanbulbon Asli Zeynep.

En annan som protesterade var Elif Celiktas.

- Jag är rädd för framtiden. Om vi tar den här vägen tvingas kvinnor leva under fruktansvärda förhållanden. Tänk, om en kvinna tvingas gifta sig med sin våldtäktsman kan hon till och med döda honom.

Många har uttryckt sin ilska på sociala medier, till exempel på Twitter där hashtaggen TecavuzMesrulastirilamaz började spridas. Det betyder "våldtäkt kan inte legitimeras".

Över 600 000 människor har skrivit under en adress på sidan change.org som kräver att lagförslaget ska förkastas.

Enligt den regimvänliga kvinnoorganisationen Kadem, där Erdogans yngre dotter Sümeyye Erdoğan Bayraktar är viceordförande, är ett av de största problemen med lagförslaget att avgöra var gränsen till medgivande går.

- Hur kan en så ung flickas egen vilja identifieras? undrade organisationen.

Människorättsorganisationen Amnestys representant konstaterar i tidningen the Guardian att det är omöjligt att veta om en flicka själv har gett sitt medgivande eller om det är familjen som har gjort det.

Läs också