Hoppa till huvudinnehåll

Paolo Macchiarini - galen kirurg eller geni?

Året 2015 blev inte som stjärnkirurgen Paolo Macchiarini hade tänkt sig. Han har hunnit bli anklagad, nästan fälld - och friad - för forskningsfusk. Han har anklagats för att använda dödligt sjuka personer som försökskaniner, och hans operationer utreds av polis och åklagare, med misstanke om vållande till annans död. Allt detta på Karolinska sjukhuset i Stockholm - en av Sveriges viktigaste forskningsinstitutioner.

Han har visioner stora nog att rädda miljontals människor - men har anklagats för att använda dödligt sjuka människor som försökskaniner. Är Karolinskas världsberömde kirurg, Paolo Macchiarini, ett geni på väg att lösa en av medicinens stora gåtor? Eller är han bedragaren bakom en av Sveriges största medicinska skandaler?

Han är känd för att älska medias uppmärksamhet. Men under året har Paolo Macchiarini undvikit journalisternas frågor, fullt medveten om att anklagelserna är allvarliga nog att ödelägga hela hans karriär.

Ändå bestämde han sig för att släppa in ett undersökande tv-team inpå skinnet. Journalisten Bosse Lindquist har fått en exklusiv inblick i hela den värld av organtransplantationer och stamcellsforskning som Paolo Macchiarini byggt upp på Karolinska i Stockholm och i ryska Krasnodar.

Paolo Macchiarini är övertygad om att konstgjorda organ är inom räckhåll för mänskligheten - något som hittills varit omöjligt, och som skulle kunna rädda miljontals människor: att producera mänskliga reservdelar på löpande band.

Med karisma och storartade visioner har Paolo Macchiarini charmat hela den medicinska eliten. Han kallar gärna sig själv en "galen forskare" och har trollbundit kollegor, patienter och journalister. Men han kan också falla ut i besinningslösa angrepp på den som ifrågasätter honom, och han har övertalat patienter att ta extrema risker.

Är han ett geni - eller en bedragare? Forskaren som är på väg att lösa en av medicinens stora gåtor? Eller hjärnan bakom en av de värsta medicinska skandalerna som drabbat Sverige?


Orginaltitel: Experimenten
3 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: SVT

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem