Hoppa till huvudinnehåll

Sydkoreaner marscherar med ljus mot presidenten - "Hon måste gå!"

Protester mot presidenten i sydkorea
Park Guen-Hye ut! krävde demonstranter på lördagen i Seoul. Protester mot presidenten i sydkorea Bild: EPA/JUNG UI-CHEL Sydkorea,protester,Seoul,Park Geun-Hye

I Sydkoreas huvudstad Seoul har människor för fjärde lördagen i rad demonstrerat och krävt att presidenten Park Guen-Hye ska avgå.

Över 150 000 människor protesterade på lördagen enligt polisen, medan arrangörerna talar om till och med 450 000 demonstranter.

Det är nu fjärde veckan i rad som människorna ger sig ut på gatan och det är de största protesterna i landet på flera decennier.

President Park är inblandad i en korruptionshärva där hon misstänks ha låtit sin vän Choi Soon-Sil manipulera makten från kulisserna samtidigt som Choi har lyckats tjäna enorma summor pengar på det. Hon har ingen officiell maktposition.

Park har två gånger bett om ursäkt på nationell TV men hon har hittills vägrat avgå, trots att stödet för henne ligger på bara fem procent.

Hon beklagar att hon lagt för stor vikt vid ett personligt förhållande och har lovat att samarbeta med den officiella utredningen av skandalen.

Människorna trötta på den korrupta presidenten

Åklagare förbereder nu ett förhör med presidenten - förhöret väntas ske nästa vecka.

Choi Soon-Sil har gripits misstänkt för maktmissbruk och bedrägeri och ska förhöras på söndagen.

Protesterna mot presidenten har varit fredliga och har lockat många familjer. Människor har mest viftat med ljus och lysande telefonskärmar och ropat "Park Geun-Hye, avgå!".

En av dem som protesterade under lördagen var 30-åriga Kim Myung-Hee som kommit med sin man och sina två döttrar.

- Park skäms inte över de fel hon och hennes vän har begått. Hon måste gå, säger Kim till nyhetsbyrån AFP.

Före den stora demonstrationen mot Park hölls också en stöddemonstration för henne, där kring 5000 människor deltog.