Hoppa till huvudinnehåll

Merkel vill fortsätta som kansler: ”Det var ett oändligt funderande”

angela merkel
angela merkel Bild: EPA/UWE ANSPACH tysklands förbundskansler

Hon vill fortsätta i fyra år till. Efter att länge ha hållit tillbaka med sitt beslut, meddelade Angela Merkel på söndagskvällen om sina framtidsplaner. Efter snart tolv år på posten som förbundskansler siktar hon nu på en fjärde mandatperiod.

– Jag har funderat på alternativen i det nästan oändliga. Efter elva år som förbundskansler är beslutet inte helt alldagligt och oviktigt, inte för landet, inte för partiet och framför allt inte för mig, sade Merkel vid en presskonferens i Berlin.

Redan under eftermiddagen hade det läckt ut från kristdemokratiskt håll att Merkel kommer att stå till förfogande för en kandidatur. Under kvällen meddelade hon officiellt att hon ställer upp i CDU:s ordförandeval om några veckor, samt som kandidat i förbundsdagsvalet kommande år.

– Vi går igenom svåra och osäkra tider och många av dem som har varit i kontakt med mig har sagt att de skulle ha mycket liten förståelse för att jag nu skulle hoppa av, konstaterade Merkel.

Bland kristdemokraterna är det ett meddelande som många hade räknat med och hoppats på. Partiet har för tillfället egentligen inga andra kanslerskandidater att falla tillbaka på.

Inget med Trump att göra

Samtidigt är Merkel ändå för en del kristdemokrater ett beskt piller. Hennes flyktingpolitik delar inte bara landet utan också till en del det egna partiet.

Bland en del av de kristdemokratiska gräsrötterna har det redan länge höjts röster för att det skulle vara bättre för Tyskland och för partiet om Merkel inte skulle ställa upp.

– Flyktingfrågan är förstås kontroversiell, men det är ingen enskild fråga som står bakom mitt beslut. Jag tänkte mer i termerna av vad jag ännu kan bidra med och hur nyfiken jag är på de kommande utmaningarna, säger Merkel.

Att beslutet skulle ha något med presidentvalet i USA att göra avfärdar hon bestämt. Efter Donald Trumps valseger har det i vissa kretsar gjorts gällande att Merkel skulle vara något av västvärldens sista hopp. Något hon själv inte alls gillar.

– Jag är förstås hedrad, men samtidigt tycker jag att det är groteskt och absurt. Ingen mänska kan ensam vända utvecklingen i Tyskland, Europa eller världen. Jag kommer att hålla fast vid mina värderingar, men om vi vill nå resultat måste vi göra det gemensamt.

"Svår valrörelse"

Angela Merkel har visserligen sedan länge tagit mer och mer avstånd från sin egen flyktingpolitik men trots det kommer beslutet från ifjol sommar, att öppna de tyska gränserna för flyktingar, utan tvekan att vara en av de centrala frågorna i valkampanjen.

Hon har alltså nu ett betydligt tuffare arbete framför sig än när hon och CDU år 2013 gick till förbundsdagsval med sloganen ”Ni känner mig”.

I de senaste tyska delstatsvalen har det högerpopulistiska partiet AfD vunnit stora framgångar, så gott som enbart med sin kritik av Merkel och hennes flyktingpolitik.

– Valrörelsen kommer att bli svår. Vi kommer att bli angripna från alla håll. Från höger som aldrig tidigare, men också från vänstern som tillsammans med de gröna ser en möjlighet att kunna ta över regeringsmakten. Och allt det här i ett mycket polariserat samhälle.

Fram till förbundsdagsvalet i september hoppas hon i alla fall få vara med om en schyst valkamp.

– Vi kan strida som sanna demokrater. Men det betyder strida, inte hata, nedvärdera eller utesluta, säger Merkel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes