Hoppa till huvudinnehåll

Sista flyttlasset går från Ekåsens sjukhus - psykvården ger plats för byråkraterna

De sista psykiatriska avdelningarna flyttar nu ut från Ekåsens huvudbyggnad i Ekenäs. Det betyder att en era inom psykvården definitivt är över. I och med flytten finns det ingen sluten vård kvar i Raseborg.

Ekåsen har haft en enorm betydelse för den psykiatriska vården i Finland. Det säger psykiater Runa Nyholm som jobbade som Ekåsens överläkare mellan åren 1983 och 2000.

- Dels sköttes patienter från hela kustremsan här. Dels fanns här en innovativ anda och man insåg att det var terapeutiskt för patienterna att de hade något trevligt att göra. Jag tror nog att Ekåsen ganska länge var ett föredöme i det här landet.

Från sluten till öppen vård

Ekåsens huvudbyggnad restes år 1930. Det psykiatriska sjukhuset hade börjat sin verksamhet redan sex år tidigare och efterfrågan på vårdplatser ökade hela tiden.

Huvudbyggnaden hade plats för 150 patienter. Som mest vårdades omkring 600 patienter i Ekåsens sjuhus olika byggnader.

Svartvit bild på en sjukhuskorridor. Bilden är tagen på 60-talet på Ekåsens sjukhus.
Så här såg korridorerna ut på 1960-talet. Svartvit bild på en sjukhuskorridor. Bilden är tagen på 60-talet på Ekåsens sjukhus. Bild: Yle ekåsens sjukhus,Västnyland

När det begav sig fanns det ingen öppen psykiatrisk vård överhuvudtaget.

- Den öppna vården har kommit in senare. Och nu har den tack och lov blivit den dominerande formen, säger Runa Nyholm.

En tuff och högljudd arbetsplats

Själv minns Runa Nyholm mycket väl sin allra första arbetsdag på avdelning 6, som var den slutna avdelningen för kvinnor.

- Det hade varit en jobbig jour och mellan 15 och 20 patienter måste på något sätt trollas bort eftersom det inte fanns tillräckligt med sängar åt alla. Det kändes tufft och det var ganska "rojsigt" på ett plan.

När hon kom hem den kvällen sade hon till sin man att hon aldrig kommer att gå tillbaka.

Psykiater Runa Nyholm står i en sjukhuskorridor. Det är Ekåsens sjukhsu i Ekenäs.
Runa Nyholm jobbade som överläkare på Ekåsens sjukhus från 1983 till 2000. Psykiater Runa Nyholm står i en sjukhuskorridor. Det är Ekåsens sjukhsu i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark runa nyholm,Västnyland

Byggnaden var gammalmodig, inredningen gick i snusbrunt och gardinerna hängde slarvigt. Järnsängarna var gamla och det skramlade hela tiden då patienterna sparkade i de gamla och fula plåtskåpen för att få uppmärksamhet, minns Nyholm.

- Det var en kultur här som inte var den bästa för den tiden mera. Det fanns inga dörrar och ingen intimitet, allt var väldigt kustodialt.

Ett modernare sjukhus tog form

Men den första arbetsdagen blev trots allt inte den sista. Runa Nyholm kom att jobba som överläkare på Ekåsen i nästan 20 år och så här efteråt beskriver hon stället som världens bästa arbetsplats.

- Det fanns ju mycket att ta i och ändra på. Och jämfört med hur vården är i dag är det som natt och dag, säger hon.

Sjukhusrum på Ekåsens sjukhus i Ekenäs. Bilden är från 80-talet och föreställer vita järnsängar bredvid varandra i en sal.
Så här såg avdelningarna ut på 80-talet. Sjukhusrum på Ekåsens sjukhus i Ekenäs. Bilden är från 80-talet och föreställer vita järnsängar bredvid varandra i en sal. Bild: Yle Västnyland,ekåsens sjukhus

I och med att Ekåsen renoverades på 1980-talet blev det mera likt vilket annat sjukhus som helst. Gardinerna och färgerna blev modernare och avdelningarna blev mänskligare, säger Nyholm.

Samtidigt hade en del av klienterna svårt att känna igen sjukhuset och acceptera att det hade bytt skepnad.

Rabalder då avdelningar för män och kvinnor slogs ihop

Tack vare den innovativa andan kunde man uppmuntra personalen till att pröva på nya saker. En av de förändringar som Runa Nyholm var med och drev igenom var att slå ihop avdelningarna för kvinnor och män.

- Det väckte naturligtvis ett enormt rabalder bland en del av personalen, men ledningen tyckte att det var bra. Jag tror inte någon i dag ens tänker på att man kunde ha något som separata avdelningar för män och kvinnor .

Vården har blivit mänskligare

En av dem som har varit med under en lång tid på Ekåsen är mentalvårdare Seppo Salo. Han började som sommarjobbare år 1977. Då gick hans arbete främst ut på att låsa upp dörrar.

I dag jobbar han på den akutpsykiatriska slutna avdelningen för vuxna som är en av de sista som flyttar bort från huvudbyggnaden. I och med flytten krymper antalet platser från 14 till 8 och den blir en öppen avdelning.

Mentalvårdare Seppo Salo står i en sjukhuskorridor på Ekåsens sjukhus i Ekenäs.
Mentalvårdare Seppo Salo. Mentalvårdare Seppo Salo står i en sjukhuskorridor på Ekåsens sjukhus i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark seppo salo,Västnyland

Seppo Salo menar att vården har blivit mycket mänskligare med tiden. Då han började fanns det omkring 600 patienter på Ekåsen och många av dem var sådana som borde ha vårdats på andra ställen. Det handlade mycket om förvaring, säger han.

- I dag handlar mitt arbete främst om att umgås med patienterna. Vi försöker erbjuda egenvårdarsamtal ganska ofta.

Sjukhuset var en viktig arbetsgivare

Ekåsen har haft en stor betydelse för regionen också för att det har varit en så stor arbetsgivare, säger Salo.

- Här jobbade folk från Hangö, Ekenäs och Karis. Om man tänker på arbetspolitiken så har det haft en stor betydelse.

Runa Nyholm håller med.

- För den här regionen var Ekåsen fabriken. Alla mänskor i Ekenäs hade någon kontakt hit och yrket som mentalvårdaryrket gick i arv från far till son, säger hon.

Vemodigt men bra att flytta

Det är meningen att all psykiatrisk vård nu ska samlas i det nya Psykehuset som byggs intill Raseborgs sjukhus. Fram tills det står färdigt kommer de psykiatriska avdelningarna att inhysas i tillfälliga lokaler på Ekåsenområdet.

För Seppo Salo känns det lite vemodigt att flytta.

- Det känns lite främmande att lämna det här. Ekåsen har alltid funnits här. Men det för säkert mycket positivt med sig att hela vården koncentrerar sig till samma område. För tillfället är vi ganska ensamma här.

Den mobila avdeliningen på Ekåsens sjukhus.
Den mobila avdelningen är en av de sista som finns kvar i Ekåsens huvudbyggnad. Den mobila avdeliningen på Ekåsens sjukhus. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,ekåsens mobila enhet

Runa Nyholm håller med om att det är positiv sak att den psykiatriska vården flyttar bort från Ekåsen.

- Jag ser med nöje att det reser sig ett nytt psykcentrum nära sjukhuset. Vi är numera en del av all specialsjukvård och det var vi ju inte i början. Det är ju inte så stor skillnad var vi får vår åkomma, om det är i psyket eller i kroppen.

Sjukhuset blir stadshus

Psykvården ger nu plats för stadens byråkrater. Huvudbyggnaden ska bli Raseborgs nya stadshus och planen är att det ska renoveras så att det är inflyttningsklart i augusti 2018.

- Byggnaden kommer ju till bra användning. Det är ett mäktigt hus som passar som stadshus, konstaterar Seppo Salo. Det är säkert en av de finaste byggnaderna i hela regionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland