Hoppa till huvudinnehåll

Skolhemmen påminde om fängelser

Pojkar på barnhem under förra seklet
Pojkar på barnhem under förra seklet Bild: SA-Kuva Barnhem

De första uppfostringsanstalterna grundades på 1800-talet i vårt land. År 1946 byttes namnet till skolhem. På sextiotalet fanns det 18 skolhem i Finland, i dag är de 8.

Skolhemmen låg i de allra flesta fall på landsbygden, berättar professor Vesa Puuronen som tillsammans med forskaren Marjo Laitala har intervjuat tidigare skolhemsbarn.

- Skolhemmen var i praktiken enorma lantgårdar, eller produktionsanläggningar, där de små barnen fick jobba hårt. De arbetade i skogen med dålig utrustning och lite mat, säger Puuronen.

Omständigheterna var karga och fängelseliknande

Trots att hemmen kallades skolhem hade de mycket lite med skola att göra, säger Puuronen.

-Omständigheterna var karga och fängelseliknande, säger han. De intervjuade före detta skolhemsbarnen vittnar om våld, piskstraff och mobbning, berättar Puuronen.

Han säger att det är viktigt att de får en officiell ursäkt eftersom de då inte längre behöver känna att de själva var skyldiga till det sätt som de blev behandlade på.

Hör Sagas och Kristers berättelser

Saga blev trakasserad av sin fosterpappa. Krister Lumme blev vanvårdad på barnhem. Både lever med en känsla av utanförskap.

Radioprogrammet Radar berättade Krister Lummes och Sagas berättelser 9.3.2012 och frågade varför Finlands arbete för att utreda vanvård i statliga inrättningar gick så långsamt.

I Sverige hade vanvårdade barnhemsbarn fått upprättelse och en ursäkt i november 2011.

Se Yle-dokumentären om skolhemsbarn, Stulen barndom på Areena.

Läs också