Hoppa till huvudinnehåll

“Trump har gett rasisterna grönt ljus” - vardagsrasismen syns i trafiken

Dwayne Pope vid en gata i Newark i USA:
Dwayne Pope i Newark utanför New York säger att tonen i USA förändrats sedan Donald Trump valdes till president. Det har alltid funnits rasister, men nu behöver de inte dölja sina åsikter, säger han. Dwayne Pope vid en gata i Newark i USA: Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs trafik,rasism,Afroamerikaner,Newark

- Trump har gett rasisterna grönt ljus, säger Dwayne Pope.
Men vardagen för många mörkhyade har redan i åratal präglats av diskriminering, och mest konkret syns den i trafiken.

I USA har flera mörkhyade vittnat om rasistiska påhopp efter att Donald Trump valdes till president. Trump stöddes framför allt av den vita befolkningen, bara åtta procent av de mörkhyade röstade på Trump.

Många är chockade av påhoppen, men för många svarta är det ingen nyhet att det finns rasism i USA. En plats där det är vardag att diskrimineras på grund av hudfärg är trafiken - en svart man bakom ratten behandlas annorlunda än en vit man bakom ratten, säger några afroamerikanska män i staden Newark utanför New York. Alla har sin egen historia att berätta.

- Jag har blivit stoppad av polisen i trafiken, jag har blivit stoppad av polisen framför mitt hus. Polisen har visat brist på respekt. Min bil har blivit genomsökt. Det här gör polisen regelbundet mot unga mörkhyade män varje dag, säger Kevin Dawkins.

Dawkins säger att han är säker på att det handlar om rasprofilering. Och att han känner sig utpekad, trots att han jobbar och lever ett helt vanligt skötsamt liv.

- Det gör mig väldigt upprörd att veta att en vit man i min ålder kan ha samma bilmärke som jag och köra i samma område som jag, men de väljer att stoppa mig framför att de stoppar en ung vit man. De tror att jag har stöldgods eller ett vapen, eller att jag är en gängmedlem.

Kevin Dawkins.
Kevin Dawkins har fått böter i trafiken otaliga gånger. Han säger att han ibland förtjänat dem, men oftast inte. Kevin Dawkins. Bild: Yle kevin dawkins,Dawkins

Undrar om han alls kommer att komma hem

Också Timothy Butler har blivit stoppad av polisen otaliga gånger.

- Jag är ofta rädd när jag blir stoppad, och funderar på om jag alls kommer att komma hem. Det är bakvänt. Poliserna borde få mig att känna mig trygg, säger den här trebarnspappan.

I USA har det på senare tid funnits några uppmärksammade fall där polisen stoppat svarta i trafiken, och det hela har slutat i att den mörkhyade blivit skjuten eftersom polisen känt sig hotad.

- De anser att bara för att jag är en svart man så försöker jag göra något illa, men jag har barn som jag ska ta hand om!, säger Butler.

Timothy Butler med treårige sonen Quamire Hayes vid en gata i Newark utanför New York.
Det är inte rätt att man utgår från att en svart man alltid gör något illa, säger Timothy Butler, här med sonen Quamire Hayes. Butler har blivit stoppad av polisen otaliga gånger. Timothy Butler med treårige sonen Quamire Hayes vid en gata i Newark utanför New York. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Newark,Afroamerikaner,trafik

Stöder inte polisen

Dwayne Pope säger samma sak som de andra.

- Det pågår hela tiden, rasprofilering är ett stort problem i det här landet. Det gör mig arg, och det får mig att känna mig misstänksam mot de män och kvinnor som ska skydda mig och se till att jag mår bra. Det gör att jag inte stöder polisen, säger han.

Pope har fyra döttrar och jobbar som lastbilschaufför.

- Jag är en ansvarsfull medborgare, säger han.

I början av året mötte Donald Trump poliser från Manchester i New Hampshire.
Donald Trump träffade ofta poliser under valkampanjen. I början av året mötte han poliser från Manchester, den största staden i delstaten New Hampshire. I början av året mötte Donald Trump poliser från Manchester i New Hampshire. Bild: EPA/JUSTIN LANE Donald Trump,polisen

Mörkhyade fick oftare böter

På universitetet Seton Hall Law School i Newark bekräftar Mark Denbeaux det som männen säger: polisen diskriminerar svarta i trafiken. Denbeux är juridikprofessor och chef för universitetets politik- och forskningscentrum.

Det finns flera undersökningar som visar detsamma, men just den här professorn har lett ett forskningsprojekt där en grupp juridikstuderande granskade hur polisen delade ut böter i kommunen Bloomfield norr om Newark.

Bland alla böter som behandlades i den lokala trafikrätten hade 78 procent skrivits ut till icke-vita personer, trots att detta handlade om ett område där de vithyade invånarna var i majoritet.

Men då kanske man kunde tänka sig att det var ovanligt många mörkhyade från andra orter som råkade passera och då fick böter. Men forskningsgruppen granskade också enbart gruppen av kommuninvånare som fått böter och deras etnicitet. Förhållandet bland kommuninvånarna var ungefär detsamma.

- Det visade sig att två tredjedelar av böterna gavs till icke-vita. Ändå var deras andel av befolkningen ungefär en tredjedel, säger professor Denbeaux.

Kritik från kommunen

Mark Denbeaux säger att polisen i kommunen har en effektiv gränskontroll som inriktar sig på icke-vita.

- Polisen utnyttjar diskriminerande trafikkontroller och ger böter för att skapa en lukrativ inkomst för kommunen, säger han.

I USA går de pengar som kommunernas polismyndigheter tar in i form av böter i regel till stadens kassa. Kommunen i det här fallet var Bloomfield, men Denbeux tror att om de hade valt en annan kommun att granska hade slutresultatet varit ungefär detsamma.

I Bloomfield har bland annat polisen och borgmästaren varit kritiska mot rapporten, trots att man på ett möte för stadens invånare inte direkt förnekade att det förekommer diskriminering i trafiken.

Mark Denbeaux i sitt arbetsrum på Seton Hall Law School i Newark, USA.
Professor Mark Denbeaux jämför diskrimineringen av svarta i trafiken med termiter som långsamt äter upp golvet i ett hus. Mark Denbeaux i sitt arbetsrum på Seton Hall Law School i Newark, USA. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Mark Denbeaux,rasism,Afroamerikaner,Seton Hall University,Newark,Polisrazzia

Påverkar värdigheten

Mark Denbeaux säger att vardagsrasismen i trafiken som svarta män måste utstå kan upplevas som svår.

- Den är inte livshotande men lömsk och frätande, och den påverkar livskvaliteten och värdigheten hos den svarta befolkningen.

Det värsta är känslan av maktlöshet, säger professorn. Han har talat med många mörkhyade som beskriver hur det känns när de blir stoppade av polisen.

- Det spelar ingen roll vad du gjort eller vad du inte gjort. De böter polisen väljer att skriva ut kommer domaren att bekräfta, och du kommer att betala.

- Så du sitter i din bil. Och det är inte bara du som kör som vet det, men också polisen vet det. Och faktum är att polisen vet samma sak som du och han har total kontroll.

Böter 40 gånger

För enligt Mark Denbeauxs erfarenhet hjälper det inte att protestera. Då blir det bara värre.

- Jag har funderat mycket på det där. Det skulle vara tillräckligt jobbigt att bli orättvist bestraffad på grund av sin ras. Men att tvingas sitta där när vi båda vet att typen vid minsta infall eller av vilken som helst orsak kan göra det mycket värre för mig, eller mycket bättre, och att man då är helt hjälplös. Det är en situation som kan vara väldigt provocerande för 19-20-åringar, säger professorn.

Denbeaux säger att han bland annat träffat en ung svart man som fått böter 40 gånger under de senaste fyra åren i Bloomfield. Orsaken till böterna var att han inte hade haft med sig sitt försäkrings- och registreringsbevis i bilen. Professorn frågade mannen varför han ändå fortsatte att köra in i staden, om han alltid fick böter.

- Mannen sade att han inte hade något alternativ. Han studerade i Bloomfield. Och då frågade jag hur sannolikt det var att han skulle köra in i den staden utan att ha registrerings- och försäkringspappren i bilen? Hans svar var att han aldrig skulle göra det, säger Denbeaux.

Föräldrarna uppmanar barnen att tiga om de blir stoppade

Många föräldrar med svarta söner som rör sig i trafiken är oroliga för vad som kan hända om deras barn blir stoppade av polisen och polisen upplever att den blir provocerad. Professor Mark Denbeaux säger att det redan i dag är rutin i många svarta familjer att man tar upp med sina söner hur man ska bete sig om man blir stoppad av polisen.

- Sitt tyst, uppför dig och stå ut med att bli förödmjukad om du måste. Men säg inget, är rådet som ges till de svarta unga männen av deras föräldrar.

Polisen känner sig utsatt

Professorn säger att han tror att polisen reagerar som den gör för att den känner sig utsatt.

- De upplever att de är måltavlor, och ibland är de också det. De upplever att de har ett farligt jobb och de anser att vissa grupper är farligare än andra. De stoppar svarta i trafiken, men de anser inte att de gör det för att de är rasister utan för de anser att svarta är farliga och att svarta attackerar dem, säger Denbeaux.

Också poliser har blivit skjutna då de stoppat bilister i trafiken.

Förhållandet mellan polis och mörkhyade kan bli mera inflammerat när Trump tillträtt som president, inte minst för att Trump stöddes av många poliser under kampanjen, bland annat ställde sig polisfacket bakom honom.

Donald Trump
Polisen har attraherats av Donald Trumps budskap om att återställa lag och ordning i samhället. Donald Trump Bild: EPA/JIM LO SCALZO Donald Trump

Kyrkan försöker bygga en bro

Men det finns de som inte vill ge upp hoppet. Och vi finner det i en rödtegelkyrka, inklämd i ett vanligt bostadsområde i Newark.

- Jag har förtroende för polisen i Newark, och jag har förtroende för människorna i mitt samhälle, säger Pablo Pizarro.

Han är uppvuxen i tuffa förhållanden i Bronx i New York men är nu pastor i kvarterskyrkan Lighthouse Assembly of God i Newark.

Kyrkan försöker skapa en bro mellan polisen och de svarta unga männen, berättar pastorn. En grupp präster från olika religioner följer turvis med polisen i deras arbete. Då kan de finnas på plats när något händer. Det uppskattas av många svarta.

- De litar hellre på mig än på polisen, för i dag ser de polisen som en fiende. Men de ser inte pastorn som en fiende.

Pastor Pablo Pizarro står framför altaret i sin kyrka i Newark i USA.
Hoppfull. Pastor Pablo Pizarro har förtroende både för polisen och invånarna i Newark. Pastor Pablo Pizarro står framför altaret i sin kyrka i Newark i USA. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs kyrka,Newark,rasism,afroamerikaner

Inte dra alla över en kam

Polisen ville inte ställa upp på en intervju, men polisens pressavdelning i Newark säger per telefon att Newark är en diversifierad stad där man är van vid att leva sida vid sida med den svarta befolkningen. En stor del av poliserna själva är också svarta.

Också pastor Pizarro säger att även om det finns rötägg i alla yrkesgrupper jobbar många poliser hårt för att skapa en god relation till den svarta befolkningen.

- Många poliser älskar att vara närvarande i samhället. De avbryter vad de håller på med. De spelar basket med barnen. De låter barnen leka med bilradion eller polissirenen. Det sker dagligen.

Också Kevin Dawkins - mannen som blivit stoppad så många gånger av polisen - säger att han är medveten om att världen inte är svartvit.

- Det finns unga svarta män som förstör ryktet för andra unga svarta män. Och det finns också poliser som förstör det för andra poliser.

Kyrkan Lighthouse Assembly of God ligger i ett vanligt bostadsomåde i Newark i USA.
Lighthouse Assembly of God är en evangelisk kristen kyrka med drygt hundra medlemmar i Newark. Kyrkan Lighthouse Assembly of God ligger i ett vanligt bostadsomåde i Newark i USA. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs kyrka,Newark,församlingar (offentligrättsliga samfund)

Läs också