Hoppa till huvudinnehåll

Vilken musik kommer du att lyssna på när du är gammal?

bild på slayer, adele och elvis
Slayer, Adele och Elvis bild på slayer, adele och elvis Bild: Svenska Yle musik

Vad lyssnade någon som nu är 70 år på för 50 år sedan och lyssnar han eller hon på samma musik ännu i dag? Provar man att lyssna på något nytt? Vad lyssnar någon som är 20 år på nu och vad kommer den personen att lyssna på om 50 år? Emilia Kontula, som gör sin prao på Svenska Yles musikredaktion, funderar på hur musiksmaken utvecklas när man blir äldre.

Jag har märkt att min musiksmak skiljer sig ganska mycket från mina kompisars. De kanske redan efter två sekunder stänger av en låt som jag gillar. Vi ger varandra tips, ibland gillar jag tipsen men ibland stänger jag av låten direkt. Men hur är det med mig? Kommer jag om tio år att stänga av de låtar jag idag gillar eller kommer jag att skruva upp volymen om låten spelas i radio?

Jag skulle vilja veta vad skillnaden är mellan 70-åringen och 20-åringen och hur musiksmaken utvecklas när man blir äldre. För att ta reda på detta har jag intervjuat några personer i olika åldrar.

Ronny 15 gillar inte gammal musik

Först intervjuade jag Ronny, som är 15 år gammal. Han lyssnar på pop och EDM (elektronisk dansmusik). Han koncentrerar sig oftast på musiken, inte själva texten.

- Ibland lyssnar jag på orden, det beror på hur jag känner mig just då. Jag lyssnar på det här för att jag blir på bättre humör, positiv.

På fester eller med kompisar brukar han dansa till musiken. Nya låtar hittar han via kompisar eller nätet.

- Fast jag lyssnar på samma typs musik som mina kompisar följer jag ändå vad jag själv tycker om bäst.

Ronny tycker bland annat om att lyssna på Chain Smokers, Justin Bieber, Mike Perry, Tungevaag & Rabaan, DJ Snake, Major Lazer, Alex Mattson, One Direction, Zayn, Shawn Mendes, Selena Gomez och Cheatcodes.

Jag frågade om Ronny någonsin lyssnar på gammal musik eller provar på någon helt annat genre än vad han är van vid.

- Jag brukar inte lyssna på gammal musik. Någon gång har jag lyssnat på äldre finsk musik men det var inte min grej direkt.

Ronny kan ibland tycka att det är roligt att höra filmmusik från till exempel någon Disney-film, det ger en trevlig känsla från barndomen. Ronny håller sig till pop och EDM och lyssnar inte på mycket annat.

Ronny tror att han börjar lyssna på mer inhemsk musik då han blir äldre, men att hans stil inte ändras så mycket.

- Det kan vara att jag lyssnar på samma stils musik som nu. Jag antar att jag lyssnar mest på engelsk musik då också. Jag tror att jag då lyssnar på lugnare låtar än vad jag gör nu, mera popballader.

Emilia Kontula är prao på Svenska Yles musikredaktion
Emilia Kontula har pratat med personer i olika åldrar om deras musiksmak. Emilia Kontula är prao på Svenska Yles musikredaktion Bild: Yle prao

Petra 43 lyssnar på samma slags musik som då hon var ung

Petra är 43 år gammal och har alltid lyssnat på alla sorters musik.

- Jag är allätare inom musiken. Allt från klassiskt till heavy metal, nästan. Humppa eller vissa finska artister, till exempel Kaija Koo, föredrar jag inte.

Vad Petra lyssnade på som ung berodde på dagen och humöret. Musiken skulle vara kraftfull och dramatisk när hon var tonåring, det tycker hon ännu i dag. Hon tyckte också om ballader.

- Beethovens låtar till exempel kan vara kraftfulla, de brukade jag bland annat lyssna på om jag lyssnade på klassisk musik.

Petra tyckte - och tycker - att en låt är bra om den är lugn i början och stiger och blir kraftfullare vid refrängen. Hon tyckte inte om skrikig musik som till exempel Slayers musik. Petra gillade kraftfulla låtar för att de berörde mera, hon kom bättre in i musiken.

I tonåren tyckte Petra om att lyssna på Beethoven och Chopin, Metallica, Iron Maiden, Black Sabbath, Kiss, Duran Duran och Michael Jackson. Idag lyssnar Petra mycket på radio. Hon lyssnar på Radio Rock i bilen. Radio Rock spelar äldre hardrocklåtar som var populära då hon var ung. De spelar också nya rocklåtar som till exempel Nightwish, som hon gärna lyssnar på.

- Flera band som var aktiva då jag var yngre är ännu aktiva i dag, men de är kanske inte lika populära.

Nya artister hon lyssnar på är bland annat Adele, Jenni Vartiainen, Lana del Ray och David Guetta. Hennes musiksmak har inte egentligen förändrats, musiken skall vara kraftig. Dock lyssnar hon på nyare musik än förut.

- Jag kan inte säga att jag skulle ha någon stil eftersom allt går att lyssna på för mig. Fast jag lyssnar mycket på rock lyssnar jag på annat också. Jag har alltid lyssnat på alla sorters musik.

Som ung lyssnade Ulla-Britt på Elvis, nu lyssnar hon på dansband

Till sist pratade jag med Ulla-Britt, som är 73 år. När Ulla-Britt var ung tyckte hon om att lyssna på Elvis Presley, Paul Anka och Bill Haley. Rock'n'roll. Hon lyssnade på de här artisterna delvis för att de var populära då och för att man lyssnade på dem hemma hos vänner som hade skivspelare. På hemmafester kunde man spela de här och dansa till musiken.

Nu för tiden tycker Ulla-Britt om att lyssna på dansbandsmusik, andlig musik, svensk och italiensk musik, klassisk musik och vid jultid på julskivor. Hon gillar Lasse Stefanz, Vikingarna, Sven Martin, Il Divo och Andrea Bocelli. Ulla-Britt brukar också lyssna på Kaffekvarnen i Yle Vega.

Hon följer med Melodifestivalen och hör på det sättet ny musik. Hon lyssnar oftast på svenska artister, inte så mycket inhemskt. Ulla-Britt tycker ännu också om dansmusiken från då hon var ung. Rock gillar hon inte.

- Musiken skall vara snäll och glad. Låtar i dur.

One Direction får mig på gott humör

Jag har själv varit ett jätte stort fan av One Direction sedan 2012. Både deras musik och pojkarna själva får mig alltid på bättre humör. Jag är glad att jag hittade musik som passar mig och som har haft en stor betydelse i mitt liv. Jag kommer alltid att följa med One Direction, jag glömmer dem aldrig. Därför tror jag att det man lyssnar på som ung har en stor betydelse för alla.

Dela gärna med dig av dina egna historier kring hur du lyssnar på musik! Kommentera i kommentarsfältet nedan.

Text: Emilia Kontula, prao på Svenska Yles musikredaktion

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

  Julifestivalen är sommarens evenemangshöjdare i Ekenäs.

  På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.

 • Humans of Rockoff

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.

 • Fred Negendanck är död

  Negendanck dog i sin hemstad Helsingfors.

  Skådespelaren och balettdansören Fred Negendanck är död.