Hoppa till huvudinnehåll

Åldringar tvingas köa efter vaccin i trappan - "Kom inte samtidigt till hälsostationen"

Påklädda helsingforsare köar i en trappuppgång på Femkantens hälsovårdscentral.
Åldringar tvingades köa i trappen i Femkantens hälsostation i helsingfors när vaccineringen inleddes på måndag. Påklädda helsingforsare köar i en trappuppgång på Femkantens hälsovårdscentral. Bild: Privat / Birgitta Dahlberg köbildning,Trappa

Det var rusning till influensavaccinet på Femkantens hälsostation i Helsingfors på måndagsmorgonen. Åldringar står och köar i smala trappor och kön sträcker sig till gatan och stämningen är frostig, säger Birgitta Dahlberg som var på plats.

På måndagen var det första dagen som vaccinationer mot säsongsinfluensa gavs på hälsostationer och i rådgivningsbyråer i Helsingfors. Personer som hör till riskgrupperna får gratis vaccinering. Till riskgrupperna hör bland annat gravida, barn mellan 6 och 35 månader och äldre över 65 år.

- Jag kom till hälsostationen omkring kvart över nio på morgonen och jag har ännu inte anmält mig till vaccineringen. Efter det måste jag vänta ytterligare, säger Birgitta Dahlberg när hon har köat över en halvtimme.

- Hela trappan är full och väntrummet är smockfullt. Det är en säkerhetsfråga att ha åldringar att köa i trappan, säger Dahlberg som önskar att staden hittar på ett vettigare sätt att ge vaccinet till åldringar.

"Vore önskvärt om alla inte kom samtidigt"

Antti Hemminki, ledande överläkare vid Helsingfors hälsostationer, beklagar situationen.

- Det är första vaccineringsdagen och det verkar som att många söker sig till hälsostationen direkt under den första morgonen. Vaccineringarna ges under hela veckan. Staden har anställt extra personal som kan sköta vaccineringarna men tydligen är efterfrågan stor, säger Hemminki.

Hur kan staden ordna vaccineringen under den första dagen så att det inte bildas så här långa köer?

- Det är ganska svårt och vi har anställt flera vaccinerare. Och det går att få vaccin också senare under veckan, under några dagar i december eller så kan man reservera en tid för vaccinering via nätet. Alla behöver inte komma första morgonen. Nästa år planerar vi också ordna massvaccineringar men dit kan förstås komma många människor samtidigt. Det vore önskvärt att alla inte kom till hälsostationen samtidigt.

Skulle det gå att dela upp området så att en del får vaccinet på måndag, en annan på tisdag och så vidare?

- Alla som bor inom området för Femkanten får ta vaccinet vilken dag som helst under veckan. Om staden delade in området per kvarter borde alla informeras skilt och det skulle vara ett trögt system, säger Hemminki.

I Esbo inleddes vaccineringarna redan i slutet av oktober. Varför inledes de så sent i Helsingfors?

- Under många år har vi fått vaccinet först i november. Först då har det klarnat vilken virustyp som gäller. Tidigare har vi informerat att vaccineringen inleds i oktober men sedan har vi inte haft vaccinen färdiga då vaccineringen inleds.

Mer information om influensavaccineringen finns på stadens webbplats.

Reservationer för vaccinering kan göras på webbplatsen asiointi.hel.fi från och med november 2016 till februari 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen