Hoppa till huvudinnehåll

Borde gymen göra dopningstest? Nej svarar man i Jakobstad och Ekenäs

Man springer på löpband på gym
Man springer på löpband på gym Bild: Mikael Crawford/Yle motionssalar,motion

I framtiden kan vanliga gymbesökare i Sverige komma att utsättas för plötsliga blod- och urinprover, skriver SVT. Socialdemokraterna vill komma åt de utbredda dopningsproblemen i gymvärlden.

Partiet vill att en självständig antidopningsverksamhet ska inrättas och att alla gym ska erbjudas att gå med i verksamheten.

- De stora problemen med dopning finns inte inom den organiserade idrotten utan på gymen, säger den socialdemokratiska idrottsministern Gabriel Wikström till SVT Nyheter.

Riksidrottsförbundet i Sverige gör redan i nuläget oannonserade dopningskontroller vid de gym som är med i systemet. Men de flesta gymen är inte medlemmar och kan därmed inte kontrolleras.

De som håller på med dopning gör det nog oberoende. Ifall de inte stör någon annan och inte tävlar så ser jag ingen orsak till varför gym skulle vilja dopningstesta sina kunder.― Alex Winberg, gymägare i Ekenäs

Enligt A-klinikstiftelsens faktabank Dopinglinkki har en procent av alla vuxna finländare använt dopningspreparat under sin livstid.

Av de 25-34-åriga männen har 2,1 procent använt dopningspreparat under sitt liv.

"Det skulle nog börja komma respons"

Jeppis Gym i Jakobstad har kontrakt med Liikuntaliitto om att vara ett dopningsfritt gym.

- Dopningsämnen är nog inte något problem bland våra regelbundna kunder, vi har inte märkt något sådant, säger Minna Sjöblom på Jeppis Gym.

Sjöblom säger sig nog förstå problematiken.

- Nog rör det sig ju ämnen i de här kretsarna, och det är klart, inte kan man ju veta exakt vad sporadiska besökare använder, säger Sjöblom.

Sjöblom håller med om att det vore en aning komplicerat att börja be vanliga, icketävlande gymbesökare om kroppsvätskor.

Skulle det inte vara konstigt att avkrävas en burk med urin om man bara är en vanlig gymmotionär?

- Det skulle nog börja komma respons, säger Sjöblom.

Ännu många frågetecken

Hur det nya systemet ska fungera i Sverige i praktiken är ännu ett frågetecken och det finns många etiska problem att lösa, säger Tommy Forsgren som jobbar med dopningsfrågor på Riksidrottsförbundet till SVT.

Enligt Forsgren tycker vissa att det är kontroversiellt att man utan förvarning kunde begära kroppsvätskor av en person som inte är misstänkt för något.

Hur de som blir fast i dopningstesterna kommer att straffas är också något som måste redas ut. Det är inte frågan om juridisk brottsbekämpning, utan sanktionen kommer att vara avstängning.

Gymägare i Ekenäs: Ingen orsak att dopningstesta kunder

Alex Winberg äger gymet Trainium som öppnade i Ekenäs i somras. Han säger att han inte märkt av något dopningsproblem på sitt gym.

Winberg tror heller inte att det är en realistisk tanke att dopningstest skulle införas vid finländska gym i framtiden.

- De som håller på med dopning gör det nog oberoende. I fall de inte stör någon annan och inte tävlar så ser jag ingen orsak till varför gym skulle vilja dopningstesta sina kunder.