Hoppa till huvudinnehåll

Brexit har gjort EU populärare - nu vill också britterna stanna

Storbritanniens och EU:s flagga framför Big Ben.
Storbritanniens och EU:s flagga framför Big Ben. Bild: EPA Brexit,Storbritannien,Europeiska unionen,flaggor,Big Ben,Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU

Stödet för EU har ökat i hela Europa efter folkomröstningen i Storbritannien i somras.

Det skriver tidningen Financial Times, med hänvisning till en undersökning som den tyska Bertelsmann-stiftelsen har gjort där 15 000 EU-medborgare ingick.

I augusti sade 62 procent att de skulle rösta för att stanna i EU om de fick frågan, jämfört med 57 procent i mars.

Stödet för EU har också stigit i Storbritannien. Före folkomröstningen i juni sade 49 procent av britterna att de är för EU, jämfört med 56 procent efter omröstningen.

- Brexit verkar vara den bästa reklamen hittills för EU, säger Aart De Geus som är ordförande för Bertelsmann-stiftelsen.

Stödet sjönk i Spanien men steg i Tyskland, Frankrike, Italien och Polen. Resultaten är glädjande för Tyskland förbundskansler Angela Merkel och andra EU-ledare som försöker återuppbygga förtroendet för EU efter brexit.

En skylt med bild på David Cameron med aphänder framför munnen, Boris Johnson med aphänder framför ögonen och Nigel Farage med pahänder framhöf öronen.
Demonstration mot brexit i Storbritannien i somras. En skylt med bild på David Cameron med aphänder framför munnen, Boris Johnson med aphänder framför ögonen och Nigel Farage med pahänder framhöf öronen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Brexit,bregret,Storbritannien,Europeiska unionen,demonstrationer,London