Hoppa till huvudinnehåll

Dansens hus flyttar ut bildkonstelever från Kabelfabriken

Kursdeltagare målar i Kabelfabriken
Kursdeltagare målar i kabelfabrikens utrymmen. Snart ska de flytta. Kursdeltagare målar i Kabelfabriken Bild: Yle/Carina Bruun kabelfabriken

Bildkonstelever och andra som går kurser vid finska arbetarinstitutet är tvungna att flytta på grund av att Dansens hus flyttar in i Kabelfabrikens utrymmen i Helsingfors.

Under hösten har elever från finska arbetarinstiutet fått höra att de måste flytta från sina stora salar på tredje våningen i Kabelfabriken. Orsaken är Dansen hus som förutom en tilläggsbyggnad också kommer att flytta in i de nuvarande utrymmena i Kabelfabriken.

Tuija Verkkola framför sitt kontsverk
Tuija Verkkola framför sitt konstverk. Hon vill inte flytta från Kabelfabriken. Tuija Verkkola framför sitt kontsverk Bild: Yle/Carina Bruun kabelfabriken

Nu finns en protestlista för att arbis bildkonst ska få stanna kvar. Där finns för tillfället 900 namn.

- Jag skulle bli hemskt besviken om vi var tvungna att flytta, vi trivs så bra här. Om utrymmena blir sämre för oss är flytten inte riktigt klok, säger Tuija Verkkola som är kursdeltagare.

"Vi trivs bra här"

Lokalerna är planerade för det finska arbetarinstitutet som har verkat där sedan 1994.

Varför är utrymmena bra?

- De är de bästa lokalerna för konst. Vi har tillräckligt bra med utrymme, säger Verkkola och understryker att Kabelfabriken med sina utställningar, restaurang, affär och människor är fantastiskt.

Vi har hört allt ryktesvägen och har inte fått ordentliga svar. Vi har fått veta att vi måste flytta bort, men när och vart är ännu oklart.― Tuija Verkkola, kursdeltagare

För Verkkola och hennes kurskamrater kom nyheten som en överraskning och mycket är ännu oklart.

- Vi har hört allt ryktesvägen och har inte fått ordentliga svar. Vi har fått veta att vi måste flytta bort, men när och vart är ännu oklart, säger hon.

Rektorn fick veta i somras att institutet ska ut

Taina Saarinen är rektor vid Helsingfors finskspråkiga arbetarinstitut och bekräftar att de blir av med sina utrymmen på Kabelfabriken.

Kabelfabriken
Dansen hus flyttar in i kabelfabriken. Dessutom kommer det att byggas en tilläggsbyggnad i anslutning till Kabelfabriken,. Kabelfabriken Bild: Yle/Carina Bruun Kabelfabriken

- På sommaren fick vi veta att Dansens hus möjligtvis kommer att använda våra utrymmen, men jag fick uppfattningen att vi skulle använda dem tillsammans, säger Saarinen.

Enligt henne meddelade Kabelfabriken veckan efter mötet att finska arbetarinstitutet helt och hållet ska bort från Kabelfabriken.

Saarinen skulle gärna ha sett att finska arbis får stanna kvar och att det kan bli svårt att hitta lämpliga lokaler för bildkonstkurserna.

- Framför allt är det besvärligt att hitta ett ställe för keramikkurserna, eftersom det inte finns färdigt lokaler med till exempel keramikugnar.

Enligt Saarinen har staden funderat på Maria sjukhus som ett alternativ.

- Det kräver en del investeringar, men utrymmet och platsen är inte så tokig, säger hon.

"Hellre flyttar staden på sin egen verksamhet, än enskilda kulturarbetare"

Ritva Viljanen, biträdande stadsdirektören för bildningsväsendet, säger att orsaken till flytten är Dansens hus som förutom en tilläggsbyggnad i anslutning till Kabelfabriken, behöver 700-1000 kvadratmeter utrymme av den nuvaranda Kabelfabriken.

Det skulle inte kännas rätt att staden får stanna, medan de små kulturarbetarna måste bort.― Ritva Viljanen, biträdande stadsdirektör

- När man beslöt om Dansens hus var det en förutsättning att det också skulle verka i de nuvarande utrymmena. Dessutom har vi reserverat en del pengar till tilläggsbyggnaden och en del till att renovera nuvarande utrymmen, säger Viljanen.

Varför är det Finska arbetarinstitutet som måste bort?

- Kabelfabrikens alla lokaler är helt fulla. Då är det bättre att staden hittar nya utrymmen för sin verksamhet, än att enskilda kulturarbetare måste hitta nya utrymmen åt sig. Det skulle inte kännas rätt att staden får stanna, medan de små kulturarbetarna måste bort, säger Viljanen.

Ritva Viljanen tror att finska arbetarinstitutet får bra nya utrymmen. Bild: Yle/Nina Sederlöf ritva viljanen

Enligt henne har arbetarinstitutet också fått kritik, eftersom utrymmena är undangömda på tredje våningen i Kabelfabriken. Viljanen garanterar att de nya utrymmena inte kommer att vara sämre, kanske till och med bättre.

- Vi letar efter utrymmen i närheten av den nuvarande platsen och vi har många bra alternativ, säger hon och bekräftar att Maria sjukhus är ett av alternativen.

Hur mycket kostar det att investera i och renovera nya utrymmen så att de passar bildkonstkurserna?

- Det är väldigt små summor som måste användas till att renovera utrymmena, försäkrar Viljanen.

Finska arbetarinstuitutet får sina utrymmen enligt de nuvarande planerna år 2019. Dansens hus beräknas vara klart 2020 och kosta 30 miljoner euro.

Staden och Kabelfabriken kommer att ta ställning till projektplanen för Dansen hus nästa vecka.