Hoppa till huvudinnehåll

Dok: Experimenten: Stjärnkirurgen

Del 1 av 3. Stjärnkirurgen. Året 2015 blev inte som stjärnkirurgen Paolo Macchiarini hade tänkt sig. Han har hunnit bli anklagad, nästan fälld – och friad – för forskningsfusk. Han har anklagats för att använda dödligt sjuka personer som försökskaniner, och hans operationer utreds av polis och åklagare, med misstanke om vållande till annans död. Allt detta på Karolinska – en av Sveriges viktigaste forskningsinstitutioner.

Han har visioner stora nog att rädda miljontals människor – men har anklagats för att använda dödligt sjuka människor som försökskaniner. Är Karolinskas världsberömde kirurg, Paolo Macchiarini, ett geni – på väg att lösa en av medicinens stora gåtor? Eller är han bedragaren bakom en av Sveriges största medicinska skandaler?

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini
Han har anklagats för att använda sig av dödligt sjuka människor som försökskaniner Skandalkirurgen Paolo Macchiarini Bild: EPA/CARLO FERRARO . Paolo Macchiarini,EPA

Han är känd för att älska medias uppmärksamhet. Men under året har Paolo Macchiarini undvikit journalisternas frågor, fullt medveten om att anklagelserna är allvarliga nog att ödelägga hela hans karriär.
Paolo Macchiarini opererar.
Är han ett geni - eller en bedragare? Paolo Macchiarini opererar. Bild: EPA/CARLO FERRARO EPA,Paolo Macchiarini,kirurgi

Ändå bestämde han sig för att släppa in ett undersökande tv-team inpå skinnet. Journalisten Bosse Lindquist har fått en exklusiv inblick i hela den värld av organtransplantationer och stamcellsforskning som Paolo Macchiarini byggt upp på Karolinska i Stockholm och i ryska Krasnodar. Paolo Macchiarini är övertygad om att konstgjorda organ är inom räckhåll för mänskligheten – något som hittills varit omöjligt, och som skulle kunna rädda miljontals människor: att producera mänskliga reservdelar på löpande band.

Fakta om Paolo Macchiarini

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini, 57 år, blev världsberömd när han 2011 på Karolinska genomförde världens första transplantation med en luftstrupe av plast, besådd med patientens egna stamceller. Plötsligt öppnade sig helt nya möjligheter inom medicinen, där mänskliga reservdelar skulle kunna tillverkas på löpande band.

Det verkade vara lösningen på två av medicinens största problem: bortstötning av implanterade organ, och bristen på donerade sådana. Men när patienterna började dö växte kritiken mot superkirurgen, både internt på Nobelprisets hemvist Karolinska, och i den internationella forskarvärlden.

Vad händer i den spjutspetsvård och forskning som för medicinen framåt? Och hur långt får man gå för att förverkliga en av mänsklighetens stora drömmar?


Med karisma och storartade visioner har Paolo Macchiarini charmat hela den medicinska eliten. Han kallar gärna sig själv en ”galen forskare” och har trollbundit kollegor, patienter och journalister. Men han kan också falla ut i besinningslösa angrepp på den som ifrågasätter honom, och han har övertalat patienter att ta extrema risker.

Skandalen kring stjärnkirurgen Paolo Macchiarini

Karolinska institutets har förlorat förtroendet för Paolo Macchiarini med hans konstgjorda luftstrupar.
Han var en upphöjd och världskänd kirurg. Men nu ifrågasätts Paolo Macchiarini på flera fronter. Efter att sex av åtta patienter avlidit efter transplantationer, utreds han nu för forskningsfusk. Skandalen, som har pågått i flera år, har fått rektorn på Karolinska institutet, Anders Hamsten, att avgå och regeringen att byta ut delar av styrelsen.
År 2010 rekryteras den världskände kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet.

Mellan 2011 och 2013 utförs transplantationerna med konstgjord strupe. Totalt görs tre transplantationer på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Ytterligare fem patienter opereras på andra sjukhus, bland annat i USA och Ryssland.

År 2013 visar det sig att sex av åtta patienter har avlidit. Macchiarini får operationsförbud på thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset.

2014 anmäler fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset kirurgen till Karolinska institutets rektor för att ha förvanskat operationsresultaten i flera vetenskapliga artiklar. En belgisk forskare anmäler också Macchiarinis artikel i läkemedelstidskriften Lancet.

På hösten 2014 publicerar tidningen New York Times flera artiklar om anklagelserna mot kirurgen. Nu inleder också Karolinska institutet en utredning och professor emeritus Bengt Gerdin utses för att göra utredningen.

I maj 2015 sänds ett reportage i SVT-programmet Uppdrag gransnkning där det bland annat avslöjas att Paolo Macchiarini misstänks för forskningsfusk.

I maj 2015 redovisar också den externa utredaren Bengt Gerdin åtskilliga fall av oredlighet i kirurgens artiklar. Det handlar framförallt om bristande överenskommelse med journaldata.

I augusti 2015 frias Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk av Karolinska institutets rektor Anders Hamsten, även om han anses ha agerat oaktsamt. Macchiarinis forskartjänst förlängs.

I januari 2016 väcks frågetecken om stjärnkirurgens privatliv och felaktigheter i cv:t.

Den 13 januari i år sänder SVT-programmet Dokument inifrån det första programmet av tre om Paolo Macchiarinis operationer. Serien, som gjorts av journalisten Bosse Lindquist, heter Experimentet.

Den 3 februari 2016 tillsätter Karolinska sjukhuset en egen granskning av operationerna. Beslutet får stark kritik och Karolinskas ledning meddelar samma dag att det ska göras en extern granskning.

Den 4 februari meddelar rektor Anders Hamsten att Paolo Macchiarinis anställning inte ska förlängas.

Den 7 februari avgår Urban Lendahl som sekreterare för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. Han hade förespråkat en anställning av Macchiarini. Flera krav ställs nu på att Karolinska institutets styrelse ska avgå.

En brottsutredning pågår också mot Macchiarini, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Den 12 februari meddelas att operationerna ska granskas av professor emeritus i medicin, Kjell Asplund vid Statens medicinsk-etiska råd.

Den 13 februari meddelar Karolinska institutets rektor, Anders Hamsten, att han avgår.

Den 3 mars meddelar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, att delar av Karolinska instiutets styrelse byts ut.

Den 23 mars bestämmer personalansvarsnämnden på Karolinska institutet att Paolo Macchiarini sparkas.

Den 4 maj framträdde Macchiarini för första gången i tv sedan skandalen avslöjades. Karolinska institutet kände till allt om operationerna från början, sade han i SVT:s Aktuellt.

Den 31 augusti läggs en utredning fram som visar att Macchiarinis verksamhet på Karolinska sjukhuset skadat förtroendet för svensk klinisk forskning.

Den 2 september meddelar KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg att han avgår.

Den 5 september Universitetskanslern Harriet Wallberg får sparken av forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Den 9 september: Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk, enligt Centrala etikprövningsnämnden. I forskningen som publicerades i Nature Communications 2014, utfördes försök på råttor och deras matstrupar, alltså inte luftstrupar som skandalen handlat om.

Den 14 september: Samma nämnd konstaterar att Macchiarini gjort sig skyldig till ytterligare ett fall av forskningsfusk. Man fortsätter att granska artiklar, bland annat några som berör själva operationerna.

Paolo Macchiarinis skandaloperationer med plaströr.
Han kallar sig själv för en "galen forskare" Paolo Macchiarinis skandaloperationer med plaströr. Bild: EPA/CARLO FERRARO Luftstrupe,Paolo Macchiarini,EPA

Är han ett geni – eller en bedragare? Forskaren som är på väg att lösa en av medicinens stora gåtor? Eller hjärnan bakom en av de värsta medicinska skandalerna som drabbat Sverige?

Producent: Bosse Lindquist. Redaktion: Anna Nordbeck, Jakob Larsson, Johannes Hallbom, Johannes Wahlström. Foto: Lars Granstrand, Conan Fitzpatrick. Klippning: Emil Engerdahl, Marinella Angusti, Matti Kentrschynskyj. Projektledare: Johan Brånstad

Ursprungstexten är producerad av temat på SVT.

Experimentet del 1 sändes på Yle Fem söndagen den 20.11 och finns därefter på Yles Arena.
Del 2 sänds sö 27.11 och del 3 söndagen den 4.12

Läs också