Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Sarkozy blir inte presidentkandidat, Aalto bland de fem bästa

Tidigare franska presidenten Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy får glömma drömmarna om att bli president igen. Tidigare franska presidenten Nicolas Sarkozy. Bild: IAN LANGSDON / POOL Nicolas Sarkozy,Frankrike,presidenter,presidentval

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget inrikes:

Saara Aalto tog sig på söndagen vidare i brittiska sångtävlingen X Factor - hon är nu en av de fem bästa i tävlingen. Aalto tog sig vidare direkt i publikomröstningen och behövde inte uppträda på nytt i sing off.

Saara Aalto uppträder i X Factor den 19 november 2016.
Saara Aalto uppträdde med Celine Dions My Heart Will Go On på lördagen. Saara Aalto uppträder i X Factor den 19 november 2016. Bild: Syco / Thames / Dymond / AOP Saara Aalto,X-factor,sångtävlingar,My Heart Will Go On

I dag träffar kyrkans biskopar inrikesminister Paula Risikko för att diskutera kyrkans inställning till asylsökande som fått avslag på sin ansökan. Biskop Björn Vikström säger att han går in i mötet med öppet sinne - men allting är inte förhandlingsbart.

Det planerade Guggenheim-muséet är på tapeten i Helsingfors i dag. Helsingfors stadsstyrelse ska igen diskutera om staden kan godkänna planerna. Om stadsstyrelsen ger tummen upp, så går ärendet vidare till stadsfullmäktige som fattar ett slutgiltigt beslut

Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling
Vinnaren i Guggenheims arkitekttävling. Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling Bild: Moreau Kusunoki Architect art in the city

Läget utrikes:

I Frankrike bjöd republikanernas primärval som inleddes på söndagen på en skräll. Den före detta presidenten Nicolas Sarkozy slogs ut och istället är det antingen François Fillon eller Alain Juppé som blir den konservativa kandidaten i det franska presidentvalet nästa år.

Fransmännen röstar om presidentkandidat.
Fransmännen röstade flitigt i söndagens primärval. Fransmännen röstar om presidentkandidat. Bild: IAN LANGSDON/EPA Frankrike,primärval

En person skadades i skottlossning i Göteborg på söndagskvällen. Strax efter skottlossningen hade också några explosioner inträffat.

Vädret: Det blir en mulen, regnig och exceptionellt varm start på veckan. Temperaturen är 3...8 grader.

Läs också