Hoppa till huvudinnehåll

Nytt regeringsprogram i Danmark ska lösa Løkkes problem

Huvudfasaden på danska Folketinget, danska flaggan och blå himmel.
Folketinget. Huvudfasaden på danska Folketinget, danska flaggan och blå himmel. Bild: Yle/Ingemo Lindroos Folketinget

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) försöker undvika nyval och börjar på tisdag utarbeta ett nytt regeringsprogram.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har inviterat Liberal Alliance och De Konservative till förhandlingar om en ny treklöverregering tillsammans med Venstre.

I morgon börjar Løkke förhandla tillsammans med Søren Pape Poulsen (K) och Anders Samuelsen (LA).

Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen Lars Løkke Rasmussen Bild: EPA/GREGOR FISCHER Lars Løkke Rasmussen,Danmark

- Atmosfären är konstruktiv. Nu behövs det tillräckligt med tid och ömsesidigt förtroende, säger Løkke enligt Danmarks Radio.

Regeringen har varit i gungning

Tidigare i dag meddelade LA-ledaren Anders Samuelsen att han drar tillbaka sitt ultimata krav på skattelättnader med fem procentenheter för de rikaste. Det här uppfattar Løkke som ytterligare en signal om en konstruktiv atmosfär.

Lars Løkke Rasmussens minoritetsregering har varit i gungning en tid. Hans parti Venstre - det stora högerpartiet - regerar i minoritet sedan valet i juni 2015.

Dansk Folkeparti har ställt hårda krav på skärpt invandringspolitiken samtidigt som Liberal Alliance - som står längst till höger - har hotat med att fälla regeringen, om partiet inte får igenom skattelättnader för dem som tjänar mest.

Skattelättnader för de rika har väckt föga förståelse i Danmark.

Politiska bedömare har under hösten talat om nyval som en sista utväg.

Läs också