Hoppa till huvudinnehåll

Pedersöre och Kronoby kan få biogasanläggning

Bränsle tankas i bil
Biogas kan bland annat användas som bränsle i bilar som går på biogas. Arkivbild. Bränsle tankas i bil Bild: Yle / Ingemo Lindroos fossilfritt

Det finns potential för en biogasanläggning i Pedersöre och Kronoby. Det visar en utredning kommunerna låtit göra.

Var biogasanläggningen skulle placeras är ännu oklart, men utredningen visar att det finns både råvara och potentiella användare. Ett förslag är att den placeras invid Kållbyvägen cirka sex kilometer från Ekorosk.

Råvaran är främst gödsel från djurgårdar och pälsfarmer, men också halm och höbalar går att omvandla till gas. Från UPM Kymmene kan man få primärslam och från Ekorosk hushållsavfall som i dag körs till Stormossen.

Totalt handlar det om närmare 20 000 ton råvara per år som skulle omvandlas till gas. Uppskattningen är att anläggningen kan producera 2,6 miljoner liter biogas per år till ett värde av drygt 900 000 euro.

Till en början skulle gasen främst gå till uppvärmning. Antingen via pipeline till industriområden eller transporteras via trycksatta containers.

På sikt kunde gas också gå till fordonsbränsle, säger Åke Jåfs på konsultfirman Muutoksen Tuulet.

Åke Jåfs presenterar lönsamhetskalkyler
Åke Jåfs presenterar lönsamhetskalkyler Åke Jåfs presenterar lönsamhetskalkyler Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Pedersöre,åke jåfs

- Man får nog räkna med en långsam start när det gäller att använda gas i fordon, även om fordonsbränsle ger den överlägset bästa lönsamheten.

Lönsamheten

Biogasanläggningen beräknas kosta mellan 5 till 7 miljoner euro. Den är lönsam, säger Jåfs. Den har betalat sig efter sex till åtta år.

Ett frågetecken är sedan i vilken mån lantbrukare och pälsdjursuppfödare är beredda att betala för att anläggningen tar hand om deras gödsel. En sådan avgift finns nämligen, men den är inte avgörande för lönsamheten, sade Jåfs.

Bland åhörarna fanns Karl-Johan Kjellman, styrelseledamot i Pedersöre värme och Jonas Löv, ordförande i landsbygdsnämnden. Bra att frågan har utretts, sade dom bägge.

- Nu får vi se om det finns investerare som vill satsa. Men kommunerna ska inte börja producera energi, tyckte Kjellman.

Hur snabbt det man sedan börjar se mera gas- och elbilar i trafik var de tveksamma till. Det dröjer nog 10 år, sade Kjellman.

- Det finns potential för en biogasanläggning, säger Yvonne Liljedahl-Lund, chef på tekniska verket i Pedersöre.

Nu är frågan vem som ska investera, kommunerna eller en privat aktör, säger Liljedahl-Lund. Utredningen visar i varje fall att det borde finnas ett intresse att framställa biogas.

Utredningen presenterades för kommunerna på måndag eftermiddag av Åke Jåfs från energikonsulten Muutoksen Tuulet.

Läs också