Hoppa till huvudinnehåll

Vägarna tar stryk av det omväxlande vädret - viktbegränsningar på kommande

Den asfaltbelagda delen av Koskövägen i Kvevlax, Korsholm är full av gropar.
Arkivbild från Koskövägen i Korsholm. Den asfaltbelagda delen av Koskövägen i Kvevlax, Korsholm är full av gropar. Bild: Yle/Sofi Nordmyr dåligt väglag

Det omväxlande vädret med ömsom kallt, ömsom varmt väder tär hårt på vägarna. Nu går Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) ut och varnar för att viktbegränsningar kan bli aktuella, speciellt på grusvägar.

Fenomenet kallas ytmenföre och enligt väghållningsplanerare Elina Granqvist vid NTM-centralen i Södra Österbotten är det nästan värre än vårens menföresperioder på vägarna.

- Jag skulle nästan säga att det är besvärligare på hösten om det växlar mellan varmt och kallt än det är på våren, säger Granqvist.

Stor risk för mjuka grusvägar

Den österbottniska kusten är speciellt utsatt när vädret växlar på det sätt som det gjort den här hösten med omväxlande ganska kalla perioder och varma och regniga perioder. Det här leder till att vägytorna blir mjuka och våta samtidigt som vattnet inte kan rinna undan nedåt.

- Speciellt om det blir mera regn kan det bli besvärligt på grusvägarna. Vädret de närmaste dagarna avgör om viktbegränsningar måste tillgripas, säger Granqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten