Hoppa till huvudinnehåll

Åbobor kluvna till förslag på skärpt alkoholkultur ombord på kryssningsfartyg

En mojito i ett drinkglas.
Har alkoholkulturen spårat ur ombord på kryssningsfartygen? Ja, menar polisen i Sverige. En mojito i ett drinkglas. Bild: Picjumbo/Viktor Hanacek alkoholdrink

Svensk polis vill stoppa supandet och skärpa alkoholförsäljningen på kryssningsfartygen för att förebygga våldtäkter och andra våldsdåd. För att råda bot på supandet vill den svenska polisen att svensk alkohollagstiftning ska gälla på färjor med svensk flagg.

Förslaget tas ändå emot med en viss skepsis bland människor Yle Åboland intervjuat på gatorna i Åbo.

- Jag bryr mig inte om ifall andra människor super. Det stör inte mig, säger Ilmo Rapala.

Åbobob kommenterar alkoholkultur ombord på kryssningsfartyg.
Det kvittar mig om andra dricker ombord, säger Ilmo Rapala. Åbobob kommenterar alkoholkultur ombord på kryssningsfartyg. Bild: YLE/Lina Frisk ilmo rapala

Susanna Rinne är inne på samma linje, men tycker att drickandet i hytterna kunde övervakas noggrannare.

- Jag upplever att människor åker på kryssning för att dricka alkohol, speciellt unga, men också folk i medelåldern dricker gärna på båten.

Jag tycker att det största problemet är att människor dricker så mycket i hytterna. Om det är möjligt, skulle det vara bra med fler väktare i hyttkorridorerna.

Jaakko Manelius tro inte heller på begränsningar.

- Under veckosluten är många ganska fulla men under veckodagarna är det mest äldre människor som åker båt och de är sällan berusade. Jag tror inte att det är någon idé att försöka begränsa alkoholkonsumtionen eller skärpa övervakningen. De som vill dricka gör det ändå, det spelar ingen roll om det finns 20 eller 50 väktare.

Men vi träffar också dem som har förståelse för en moderatare alkoholkultur ombord.

Åbobon Henna Kuru om alkoholkultur på sverigefärjor.
- Det dricks för mycket på fartygen, tycker Henna Kuru. Åbobon Henna Kuru om alkoholkultur på sverigefärjor. Bild: YLE/Lina Frisk henna kuru

- Jag tycker att man dricker för mycket på båtarna. Det är säkert ganska svårt att begränsa alkoholkonsumtionen ombord, men det vore bra, säger Henna Kuru.

- Jag tycker att det är på en bra nivå. Mängden behöver inte öka, men jag tycker att läget är bra just nu. Ibland ser man att allt för berusade människor får köpa alkohol sent på kvällen och alla dricker i hytterna trots att det är förbjudet, säger Juha Enqvist.

Redaktör: Lina Frisk

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland