Hoppa till huvudinnehåll

Danmark inför mindre handbollsplaner - på tapeten också i Finland

Danmarks herrar vann OS-guld i handboll i Rio de Janeiro.
Danmarks herrar är regerande olympiska mästare i handboll. Danmarks herrar vann OS-guld i handboll i Rio de Janeiro. Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press lagidrott,Rio de Janeiro (delstat),Olympiska sommarspelen i Rio 2016,handboll,Danmarks herrlandslag i handboll

Det danska handbollsförbundet vill både höja på motivationen och göra grenen mer tillgänglig för nybörjare och tar nu till en intressant lösning. Man gör helt enkelt planen mindre.

Det är på förbundets webbplats man berättar om nyheten, vars syfte är tudelat.

Dels vill man öka på antalet bollberöringar, men man vill också göra transportsträckan i mittzonen kortare.

Övergången blir i praktiken för vissa junioråldersgruppen från den bekanta 20 x 40 meters planen till en "kortbana" med måtten 20 x 25,8 meter.

– Spelet på en mindre plan fungerar både på träning och i tävlingssammanhang, säger Betina Ljyng Bjerre från det danska förbundet.

Förbundet hänvisar också till forskning vid Köpenhamns universitet, som visar att spel på mindre planer ger höjd motivation, högre intensitet och har en större inkluderande effekt för alla deltagare.

Kihlstedt: "De kan sin sak i Danmark"

Dicken - HC West 20.4.2016
Sam Kihlstedt. Dicken - HC West 20.4.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Dicken,Hc west,yle sporten

För Sam Kihlstedt, juniorträningschef i Grankulla IFK, låter det som en intressant idé.

– De kan nog sin sak i Danmark, det försöker alltid ta steg framåt i utvecklingen. Jag förstår och stöder absolut tanken med att göra juniorerna mer aktivt deltagande i spelet. Det är otroligt mycket lättare att aktivera spelare på en mindre yta, även om det också medför vissa svårigheter när det blir mer kompakt. Alla vill ofta jaga bollen, belyser Kihlstedt.

Kihlstedt kan tänka sig att den danska modellen på sikt också kan nå Finland, där handbollsfamiljen aldrig varit främmande för att anamma tankar, modeller och idéer som kommer från väst.

– Det är absolut inte uteslutet att vi också landar där, vi har en tendens att följa samma mönster. Inför i år gjordes rekommendationen kring det högre försvaret i alla våra juniorserier och effekterna av det kan man redan se. Ett aktivare och högre försvar skapar mer en-mot-en situationer och gör också sitt för att aktivera både försvars- och anfallsspelare, berättar Kihlstedt.

Mitrunen: Har varit uppe i ungdomsutskottet

Päivi Mitrunen står vid ett handbollsmål.
Päivi Mitrunen. Päivi Mitrunen står vid ett handbollsmål. Bild: Yle/Malin Valtonen handbollsförbundet,handboll

Det finska handbollsförbundets verksamhetsledare avslöjar att de danska idéerna redan dryftats i Finland.

– Jag vet att det pratats om mindre planer redan i vårt ungdomsutskott, det har kommit på initiativ av vissa föreningar. Utskottet har möte igen i januari och säkerligen kommer det att komma upp då också. Föreningar har varit intresserade av att pröva på spel på mindre plan, säger Mitrunen till Yle Sporten.

Att i vissa junioråldrar spela på mindre planer kunde också på sikt underlätta den kroniska utrymmesbristen som t.ex. huvudstadshandbollen brottas med, när handboll kunde spelas för fullt i normalt sett för små hallar.

– Det är inte heller bara handbollen som är mitt i misären med brist på träningstider, det gäller flera andra grenar också, påpekar Mitrunen.

Ekonomiskt stöd för nya linjer

De nya kortbane-bestämmelserna träder i kraft i hela Danmark den 1 januari 2017.

Förbundet går också in och stöder föreningarna ekonomiskt för att omforma sina spelplaner, som framförallt kommer att användas i U10 och U12 åldersklasserna i Danmark, där speltiden är 2 x 9 minuter.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport