Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionär pratar entimmeståg i Lojo

Ett grönt och vitt tåg åker iväg från perrongen.
Den nya järnvägssträckan skulle vara 40 kilometer kortare än kustbanan. Ett grönt och vitt tåg åker iväg från perrongen. Bild: Yle/Minna Almark karis tågstation,tåg,Kustbanan,Karis,Västnyland

EU:s trafikkommissionär Violeta Bulc besöker Lojo på måndag (28.11) för att diskutera den planerade snabba tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors, det så kallade entimmeståget. Mötet är öppet för allmänheten och hålls på engelska.

Det pågår ett aktivt lobbande i Lojo för att få en ny järnväg från Salo via Lojo och direkt till Helsingfors. Den här järnvägssträckan skulle vara 40 kilometer kortare än kustbanan som går via Karis. Samtidigt skulle avsnittet mellan Åbo och Salo bli tvåspårigt.

Lojo vill visa hur mycket de vill ha banan

EU har en stor betydelse för järnvägsprojektet eftersom det utgör en del av en helhet som kallas Framtidens strategi för de transeuropeiska transportnäten (TEN-T), förklarar stadsdirektören Mika Sivula i Lojo.

- Det är därför viktigt att kommissionen är på kartan med projektet och hur det framskrider. EU stöder de här transportnäten med betydande andelar, man kan till exempel få 50-procentig EU-finansiering för de 40 miljoner euro som nu har beviljats för planering.

Bulcs besök i Lojo på måndag har ordnats enligt hennes tidtabell.

- Lojo har ordnat sin egen tidtabell enligt kommissionärens besöksprogram, förklarar Sivula. Han tänker på måndagens träff förklara vad entimmeståget skulle betyda för Lojo och förklara att staden är redo att satsa stort för att banan blir verklighet.

Mötet i Lojo stadshus Monkola är öppet för vem som helst att besöka. Det hålls mellan klockan 15 och 17. Då presenteras det så kallade entimmeståget och dess inverkan på stadsplaneringen och nya jobb.

Järnvägen skapar nya jobb

Lojos och Åbos stadsdirektörer Mika Sivula och Aleksi Randell, Esbos tekniska direktör Olli Isotalo samt direktören för Tavastlands förbund Anna-Mari Ahonen håller anföranden.

Ordföranden för regionernas kommitté i EU, Markku Markkula, deltar också i besöket tillsammans med trafikkommissionär Violeta Bulc. De kommer också att bekanta sig med trafikarrangemangen i huvudstadsregionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland