Hoppa till huvudinnehåll

Fint lyrikpris till Catharina Gripenberg

Lyrikern Catharina Gripenberg.
Lyrikern Catharina Gripenberg. Lyrikern Catharina Gripenberg. Bild: Linda Stråka Catharina Gripenberg

Catharina Gripenberg bördig från Jakobstad, numera Köpenhamnsbo, har fått Sveriges Radios lyrikpris 2016 för diktsamlingen "Handbok att bära till en dräkt", Priset delades ut på Scalateatern i Stockholm på tisdagkväll i samband med Stockholms internationella poesifestival .

Juryns prismotivering lyder: " med en sällsynt språklig vighet guidar oss till ett barndomslandskap där allt är möjligt. På sidor späckade med föremål och förmaningar släpper poeten lekfullt loss orden, inventerande de yttre och inre rummen med en molande melankoli i botten. Här vrids och vänds på existensens sömmar så sprudlande nyfiket att vi ser tingen med nya ögon."

Catharina Gripenberg blev förvånad över segern

Catharina Gripenberg hade inte väntat sig att vinna i lyriktävlingen.

- Nej, verkligen inte, jag var mest fokuserad på att gå upp scenen, läsa min dikt och att klara av att svara på frågor, säger Catharina Gripenberg.

Prisjuryn lyfte fram Catharina och hennes bok som en guide till ett barndomslandskap där allt är möjligt. Vilken relation har Catharina till sin barndomsstad Jakobstad idag?

- Österbotten betyder mycket för mig som ett landskap som inspirerar eller som en trakt som finns med i skrivandet. Jag känner mig inte som en urban skrivare.

Catharina Gripenberg, född 1977 i Jakobstad. Hon har gett ut fyra diktsamlingar sedan debuten 1999 och också skrivit dramatik och översatt den danske diktaren Per Højholt till svenska. Hon har fått flera priser, bland dem YLE:s lyrikpris och Gerard Bonniers stipendium. Prissumman är på 50 000 kronor. Catharina är bosatt i Köpenhamn.

Läs också:
Jakobstadspoet fick stort svenskt lyrikpris

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten