Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö sjöbevakningsstation kan stängas - nu börjar kampen för att bevara

Jari Linkka kör kustbevakningens båt.
Arkivbild. Jari Linkka kör kustbevakningens båt. Bild: Yle/Tove Virta Gränsbevakningsväsendet,kustbevakning,Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet (Finland),gränsbevakare,sjöbevakare,Västnyland

Kaskö sjöbevakningsstation kan komma att stängas och bli ersatt med en rörlig patrull. Det godkänner inte Kaskö stad som är mån om att sjöbevakningsstationens verksamhet ska fortsätta.

Gränsbevakningsväsendet planerar att stänga sjöbevakningsstationerna i Kaskö, Kalajoki och Kemi för att minska sina utgifter med 700 000 euro. Sparmålet som inrikesministeriet ställer på gränsbevakningen är 15 miljoner euro.

Kaskö stad framhåller i sitt utlåtande att gränsbevakningens verksamhet i Kaskö är viktig, inte minst för hamnen.

- Det är viktigt för oss. I fjol kom mycket folk till Finland och vi vet inte hur det fortsätter. Hamnarna är ju en länk till utlandet och därför är säkerheten också viktig. Vi har varit trygga när vi har haft sjöbevakningsstation här, säger hamnkapten Timo Onnela i Kaskö.

Frivilliga krafter räcker inte

I Kaskö finns ett aktivt frivilligt sjöräddningssällskap. Men det går inte att helt förlita sig på den verksamheten när det gäller sjösäkerheten, eftersom de inte har verksamhet året runt.

- De drar upp sin båt i december och det är just december och januari som är de stormigast månaderna när faran finns, främst för handelsfartyg. Men det är klart, det är ju inga fritidsbåtar ute just den tiden, men handelsfartyg trafikerar även då, säger Onnela.

- Vi har i genomsnitt 30 båtar per månad i Kaskö hamn, säger Onnela.

Kaskö djuphamn
Kaskö djuphamn Bild: YLE/Sofi Nordmyr kaskö sjöbevakningsstation

Det ligger inte i gränsbevakningens intresse att minska verksamheten, men de måste reagera på de beslut om sparkrav som fattats.

- Vi gör oss redo för att sjöbevakningsstationerna i Kaskö, Kalajoki och Kemi kommer att stängas under 2017, säger biträdande kommendör Kalle Osola på Gränsbevakningsväsendet.

Vill minimera konsekvenserna

Gränsbevakningen ser nu över alternativen för att på bästa sätt även i fortsättningen kunna betjäna hela det västra kustområdet.

- Vi kartlägger vilken inverkan det har om de här sjöbevakningsstationerna stänger. Vi söker kompenserande åtgärder för att konsekvenserna med tanke på allmänhetens säkerhet bli möjligast små. Vi är i planeringsskedet, säger Osola.

Inget område ska lämnas obevakat eller tomt. För framtiden kan det bli någon form av rörlig enhet som patrullerar även i Kaskö.

- Det finns ett par möjligheter. Om beslutet blir att sjöbevakningsstationen i Kaskö stänger, så betyder det att det inte kommer att finnas någon personal stationerad i Kaskö. Manskapet kommer då från någon annan verksamhetspunkt, säger Osola.

Hamnen i Kaskö.
Kaskö hamn Hamnen i Kaskö. Bild: Yle/Sarah Karjalainen Kaskö,hamnen i kaskö

"Bättre än att vara helt utan"

- Det är klart att det skulle vara bättre om de hade en station i Kaskö, men vi får vara glada om det blir en rörlig enhet. Det är bättre än att vara helt utan, säger Onnela.

Besättningen på sjöbevakningsstationen i Kaskö har kontinuerligt minskat. Tidigare sparkrav har fört in sjöbevakningen i en modell med en centralstation i Vallgrund och två mindre stationer i Karleby och i Kaskö.

Det betyder att man redan nu har skött verksamheten genom att förstärkning har kommit in utifrån till Kaskö.

Stadsstyrelsen i Kaskö behandlar på tisdagen stadens utlåtande till Gränsbevakningsväsendet. Utlåtandet ska lämnas in senast på fredag.

Det är landets ekonomiska situation som tvingar Gränsbevakningsväsendet att prioritera sina uppgifter.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten