Hoppa till huvudinnehåll

Kurt Högnäs fick konstpris

Kurt Högnäs
Författaren Kurt högnäs Kurt Högnäs Bild: Sture Riissanen kurt högnäs

Författaren och lyrikern Kurt Högnäs från Kristinestad fick Österbottens konstpris. Priset delas ut av Österbottens konstkommission.

"Högnäs betraktas som en mästerlig stilist och hans betydelse som finlandssvensk prosalyriker är synnerligen stor", lyder motiveringarna till valet av pristagare.

Marko Hautala, ordförande för Österbottens konstkommission, säger att Högnäs hör till de betydande finlandssvenska diktarna och hans verk borde få spridning också på finska. Hittills har han inte blivit översatt.

Fått flera pris

Kurt Högnäs inledde sin författarbana år 1955. Han har fått flera priser, bland annat Svenska Akademiens pris och Tollanderska priset.

Högnäs var också nominerad till Runebergspriset 2016 med sitt diktverk Refug.

Österbottens konstpris överräcktes på Kulturhuset Dux i Kristinestad på tisdagen. Priset är på 5 000 euro och det betalas ur tipsmedel.

Österbottens konstkommission är Centret för konstfrämjandet, Taikes expertorgan, som fattar beslut om stipendier och konstpriser i sin region.

Konstpriset är ett erkännande för meriterat och framstående arbete under året. Det kan även beviljas för långvarigt och meriterat livsverk eller verksamhet.

 • Våld i parrelationen: 130 000 misshandlade och 20 döda i Finland

  Hemmet är den farligaste platsen för kvinnan.

  En färsk rapport från Institutet för hälsa och välfärd visar alarmerande uppgifter om våld i parrelationen i Finland. 130 000 misshandlades av sin partner i fjol och 20 dödades. Av dem var 17 kvinnor och tre män. Trots att våld i parrelationen är vanligt och utbrett, tiger de flesta. Var tredje kvinna berättar inte om våldet för någon och bara var tionde gör en polisanmälan.

 • Fackelbärarna redo inför årets luciakröning

  FBK:are ser fram emot fackeltåget.

  På luciadagen vänds allas blickar mot luciatrion och lucia som ska få sin krona. Något man kanske inte riktar lika mycket uppmärksamhet mot – men som bidrar stort till stämningen på luciadagen – är fackelbärarna.

 • Rekordmånga finländare får skatteåterbäring på tisdag

  Staten betalar rekordmycket skatteåterbäring, 2,9 miljarder.

  I dag är den dagen som omkring 3,6 miljoner finländare får ett litet bonus på kontot i form av skatteåterbäring. Staten betalar rekordmycket skatteåterbäringar i år, omkring 2,9 miljarder euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten