Hoppa till huvudinnehåll

Kvinna utsatt för grov ärekränkning på nätet - mannen döms till fängelse

En person använder en dators tangentbord.
Arkivbild. En person använder en dators tangentbord. Bild: Yle sextrakasserier på webben

Skilsmässan blev för mycket för en man i Kristinestad. När kvinnan lämnade honom trängde han in i hennes e-post och Facebook-konto och skickade opassande meddelanden till hennes kollegor.

Österbottens tingsrätt dömer mannen till sex månaders ovillkorligt fängelsestraff för grov ärekränkning och dataintrång.

För två år sedan använde en man i Kristinestad sin exfrus e-post och hennes Facebook-konto. Han skickade opassande mejl och Facebookmeddelanden till kvinnans kollegor och chefer. Han ska också ha skapat profiler i kvinnans namn där hon felaktigt påstås ha arbetat bland annat som strippa.

Mannen publicerade också bilder och videoklipp på kvinnans arbetsplats Facebook-sida med innehåll som var privat och avsett att skada kvinnans anseende. Facebook-sidan hade då över 1 200 följare.

I rätten berättade kvinnan att allt började då hon begärde skilsmässa från mannen. Då började han skicka sårande meddelanden, foton och videoklipp till hennes arbetsplats och hennes förmän. Dessutom har han ringt till henne flera gånger per dag och sagt att om hon inte drar tillbaka skilsmässoansökan så kommer han att göra allt för att förstöra hennes liv.

Enligt åklagaren har mannens gärningar orsakat kvinnan både lidande och skada. Åklagaren vill att brottet ska ses som grovt eftersom lögnerna har spritts till ett stort antal människor. I domen anser också tingsrätten att brottet ska ses som grovt.

Förutom fängelsestraffet på sex månader dömer Österbottens tingsrätt mannen att betala sammanlagt närmare 17 500 euro till exfrun. I det ingår skadestånd för lidande och rättegångskostnader.

Läs också