Hoppa till huvudinnehåll

Lufthansa ställer in en tredjedel av flygen - Helsingforsflyg påverkas

Flygplansmotor på A380:an
Flygplansmotor på A380:an Bild: Johnny Sjöblom/Yle a380

Det tyska flygbolaget Lufthansa ställer in ungefär en tredjedel av sina flyg i morgon eftersom piloterna lägger ner arbetet.

Lufthansa flyger till Helsingfors från Munchen och Frankfurt. Enligt flygbolagets hemsida är alla flyg inställda.

Passagerarna ombeds kontakta flygbolaget för närmare information. Sammanlagt ställs 876 flyg in och det påverkar omkring 100 000 passagerare. Strejken börjar vid midnatt och pågår i ungefär 24 timmar.

Lufthansa bad en arbetsmarknadsdomstol utfärda ett tillfälligt förbud för att avvärja onsdagens strejk men domstolen gav avslag. Piloterna hotar nu med att förlänga arbetsnedläggningen till torsdagen.

Piloterna kräver löneförhöjning

Bakgrunden är en långvarig konflikt som gäller piloternas löner. Facket kräver nästan 3,7 procent i årlig lönejustering efter fem år av frusna löner. Facket motiverar löneförhöjningarna med att flygbolaget har gjort vinst.

Lufthansa har i sin tur erbjudit 2,5 procent. Bolaget vill pressa löner och villkor för att få bättre förutsättningar att konkurrera med lågprisbolag. Lufthansa har redan nått överenskommelser med kabinanställda och markpersonal.

Det är fjortonde gången på några år som Lufthansas, Lufthansa Cargos eller dotterbolaget Germanwings piloter har strejkat eller lagt ner arbetet.

Läs också