Hoppa till huvudinnehåll

Mode och design som hyllar den finländska kvinnan

Modeskaparen Katri Niskanen i svart klänning.
Modeskaparen Katri Niskanen klädd i egen design på utställningen Ett ode till friheten. Modeskaparen Katri Niskanen i svart klänning. Bild: Atte Kajova mode

Modeskaparen Katri Niskanens festkreationer är de mest fotograferade på Slottsbalen. Mitt uppe i årets mest stressiga tid med flera halvfärdiga skisser på sitt bord, hade hon ändå tid att öppna en utställning i Helsingfors.

En festklänning i svart och vitt siden.
En festklänning i svart och vitt siden. Bild: Atte Kajova katri niskanen

Restaurang Salutorget i Helsingfors ser ut som en brittisk tesalong med sina småblommiga tapeter och bulliga tekannor i silver. En parisisk fläkt ger de festligt klädda modedockorna som blickar ut mot ett kallt, grått torg och ett öppet vinterhav. Det är modeskaparen Katri Niskanens kreationer, flera av dem bekanta från Självständighetsdagens festmottagning på Slottet, som visas upp i utställningen Ett ode till friheten, den självständiga finländska kvinnans fest.

- Det är den tiden på året då det känns som om jag skulle vara slukad av ett svart hål!

I ateljén har hon flera ofärdiga skisser på klänningar som först blir toaller i vitt lakanstyg som provas på bäraren. Först efter provningen sys klänningen i det riktiga festtyget, som kan vara allt från lätt sidenduchesse till tät sammet.

I Katri Niskanens instagramflöde ser jag hur hon väljer sidentyger i en affär i Helsingfors. På fotot syns randiga tyger och både vita och grälla enfärgade textilier. Hon har kommenterat bilden med uttrycket "hellre riktigt löljlig än löjligt tråkig". Det bådar gott, kanske finländarna äntligen vågar ta ut svängarna ordentligt och klä sig glatt.

En skumvinsflaska med en vit etikett med svarta tecknade modesilhuetter.
Det mousserande jubileumsvinet med Katri Niskanens tecknade modesilhuetter. En skumvinsflaska med en vit etikett med svarta tecknade modesilhuetter. Bild: Atte Kajova katri niskanen

Ode till den finländska kvinnan

Katri Niskanen blev vald att designa en etikett för ett festligt mousserande vin för Finlands 100-årsjubileum. Den vita etiketten pryds av svarta tuschteckningar som föreställer den finländska kvinnan från 1910-talet till idag. Den första kvinnan bär en lång klänning och ett huckle på huvudet. På 1920-talet kom jazzflickan med pagefrisyr, kortare klänning och långt pärlhalsband. Sedan blir klänningarna igen mer figursydda och när vi närmar oss 1950-talet ser vi Christian Diors The New Look, den moderna kvinnan också i de finska ateljésydda dräkterna. Dagens silhuett är djupt skuren och visar en stark kvinna som ser ut som hon själv känner för.

Uppdragsgivaren blev förtjust i Katri Niskanens blyertsskisser och ville behålla det skissaktiga i slutprodukten. Katri fyllde på med svart tusch över de svaga strecken och nu ser modesilhuetterna starka och levande ut på samma gång.

Aftonklänningar i ett fönster mot Salutorget i Helsingfors.
Aftonklänningar i ett fönster mot Salutorget i Helsingfors. Bild: Atte Kajova mode

Sammet och paljetter

Jag försöker luska ut vad Katri Niskanen har på gång inför Slottsbalen.

- Det kommer att finnas sammet och hoppas också mina kunder vågar välja starka färger.

De ljuvligaste klänningarna hon gjort har varit klassiska prinsessdrömmar i gammalrosa paljettprydd spets och vitt glaspärleskimrande tyg.

- Jag skulle själv klä mig i långärmat om jag skulle gå på balen.

På utställningen finns en guldfärgad glitterklänning med extremt djup v-ringning. Katri var före sin tid när hon för några år sedan ritade den. Sådana klänningar syns just nu på röda mattorna ute i världen.

Katri berättar att varje kvinna har en vacker kropp och hon vill framhäva de finaste dragen i sina kreationer. Hon lyssnar alltid till kundens önskemål men kan nog också modigt ge sin syn.

- Det viktigaste är att bäraren skall känna sig själv säker.

Utställningen på Restaurang Salutorget i Helsingfors är öppen till Självständighetsdagen.

En rosafärgad aftonklänning och en svart paljettklänning i ett fönster vid Salutorget i Helsingfors.
En rosafärgad aftonklänning och en svart paljettklänning i ett fönster vid Salutorget i Helsingfors. Bild: Atte Kajova katri niskanen

Läs också