Hoppa till huvudinnehåll

Så blev Stockholm magnet för uppstartsföretag

Never stop hacking står på en affish intill ett kontorslandskap på it-klustret SUP46.
Sverige har ett 30-tal vetenskapsparker och 40-tal kluster för uppstartsföretag. Never stop hacking står på en affish intill ett kontorslandskap på it-klustret SUP46. Bild: Yle/Ingemo Lindroos företagskluster,Stockholm

Trots att Finland klarar sig väl inom branschen har Sverige länge dragit ifrån. Stockholm är ett av världens största nav för nygrundade företag inom it- och mobila lösningar.

Vi besöker ett kluster för ett femtiotal uppstartsföretag i Stockolm. Det är en miljö där nystartade företag inom it- och mobila lösningar kan få draghjälp av varandra.

Liknande kluster finns på flera håll i Finland. Ändå drar Stockholm ifrån som det näst största navet för uppstartsföretag efter Silicon Valley, visar jämförelser.

Så vad har lett Stockholm dit ?

- Det har ju varit ett par företag som har varit väldigt framgångsrika, så att vi har fått en föståelse för att man kan lyckas, att det kan gå bra. Det har skett alltifrån den förra it-vågen i början av 2000-talet, säger Thomas Lönnegren. Han är säljchef på Musqot Marketing Tehnology, som erbjuder marknadsföringslösningar till företag.

- Sedan har det här skett tillsammans med tillgång på kapital, med olika typer av riskkapitalister, vilket är viktigt. Det finns någon slags trygghet också, att våga lämna stabila företag för att satsa på en startup.

Sofie Lindblom står framför en stor skärm på väggen, där det står "the think it framework"
Spotify har visat vägen för andra uppstartsföretag - här med innovationschef Sofie Lindblom. Sofie Lindblom står framför en stor skärm på väggen, där det står "the think it framework" Bild: Yle/Ingemo Lindroos Spotify,innovationschef

"Vi har lockat mera kapital"

Den svenska regeringen håller på och genomför ett program för att stöda uppstartsföretag, med allt från rådgivning, till nya kluster, vetenskapsparker och internationella mässor.

Näringsminister Mikael Damberg har en teori om varför Sverige just nu leder tävlingen med att locka till sig uppstartsföretag.

- Jag tror att vi har en starkare kultur, vi har en bredare "startup community", och vi har lyckats locka mera kapital. Jag tror att hälften av det skandinaviska kapitalet kommer till Sverige. Men i Finland är ni skickliga och duktiga på vissa nischer och många svenska företag har ju samarbete med finländska kollegor, säger Damberg.

Mikael Damberg i profil i kavaj och slips, på näringsdepartementet.
Mikael Damberg säger att Finland är duktigt inom branschen, men scenen för uppstartsföretag är bredare i Sverige. Mikael Damberg i profil i kavaj och slips, på näringsdepartementet. Bild: Yle/Ingemo Lindroos Mikael Damberg,näringsminister

Samtidigt är den svåra bostadssituationen ett konkret hinder för vissa företag att etablera sig i Stockholm. Beskattningen av personaloptioner ska lindras, men det hörs också kritik mot att det inte är tillräckligt för att gynna de medelstora företagen i branschen.

Personalen är dyr i Stockholm, billigare i Åbo

När branschen växer snabbt försöker flera företag nu hitta personal som de kan anställa på andra orter, för en lägre lön än i Stockholm. Här kommer Finland in.

Bambuser är ett företag som erbjuder lösningar för interaktion i form av live video på mobila plattformar. Företaget har grundat ett kontor i Åbo, för att samla kunniga mänskor till en lägre kostnad.

Hans Eriksson samtalar med en kvinnlig medarbetare på Bambusers kontor i Stockholm.
Stockholm hör till de dyraste städerna i världen, då det gäller att anställa utvecklare, säger Hans Eriksson, på Bambusers kontor i Stockholm. Hans Eriksson samtalar med en kvinnlig medarbetare på Bambusers kontor i Stockholm. Bild: Yle/Ingemo Lindroos uppstartsföretag,Bambuser

- Vi talar om vilken kompetens som man kan få rimligt snabbt till en kostnad som inte är helt huvudlös. Här i Stockholm får man betala väldigt mycket mera för en utvecklare än man får göra på många andra ställen på jorden, säger styrelseordförande Hans Eriksson.