Hoppa till huvudinnehåll

Flera knivhuggningar i Åbo

Säsongsinfluensan lurar redan i kulisserna

Sjuk människa inhalerar ånga.
Årets influensaepidemi ser ut att bli lika kraftigt som fjolårets. Årets influensavirus är troligen H1N1 virus det vill säga samma virus som orsakade förra pandemin. Det är ett virus som ofta orsakar lunginfektioner. Sjuk människa inhalerar ånga. Bild: Mallivapaa. ||| Free Model./All Over Press influensa,snuva,hosta,Halsont,feber,hälsovård

Enstaka fall av influensa har redan påträffats i Österbotten. På allvar slår epidemin troligen till i december tror infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

- Vi har haft tre till fyra fall här i Vasaområdet. Det har redan tidigare förekommit fall i Seinäjokiområdet. När det gäller hela landet har vi haft de första fallen men epidemin har inte börjat ännu, säger Salonen.

Årets influensavirus är troligen H1N1 virus det vill säga samma virus som orsakade förra pandemin. Det är ett virus som ofta orsakar lunginfektioner.

- Det är ett aggressivt virus. Jag tror att det är möjligt att vi kommer att ha några patienter på intensiven. Det har varit så tidigare vintrar, i till exempel Lahtis hade vi ganska många patienter på intensiven förra vintern.

Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.
Infektionsläkare Juha Salonen Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Malin Hulkki Juha Salonen

Juha Salonen påminner också om att riskgrupper fortfarande hinner vaccinera sig mot årets influensa vilket kan löna sig. Till riskgrupper räknas personer med bland annat nedsatt immunförsvar, gravida, äldre och personer med någon grundsjukdom.

Långsiktigt arbete

Vid Vasa centralsjukhus har man under hösten haft en kampanj för att höja andelen anställda som vaccinerar sig mot säsongsinfluensan.

Med hjälp av ett program kan personalen följa med hur många som vaccinerat sig på sjukhuset. Målsättningen är att 80 procent av personalen är vaccinerad.

I fjol vaccinerade sig knappa 30 procent och hittills i år har dryga 40 procent vaccinerat sig. Salonen vet inte vad ointresset för vaccinet beror på.

- Vi har försökt motivera personalen till att ta vaccin och det har varit ganska många på våra föreläsningar. Vi har försökt ge information om influensa och om varför man borde ta vaccinet. Framförallt vårdpersonal som sköter patienter inom riskgrupperna borde vaccinera sig, säger Salonen.

Salonen ser vaccinationsarbetet bland personalen som ett långsiktigt arbete. För att få fler att vaccinera sig bör kampanjen fortsätta nästa höst.

Salonen tar Helsingfors universitetssjukhus som ett exempel. Under tio år har man fått vaccinationsbenägenheten bland personalen att stiga från 15 procent till över 80 procent.

- Mycket viktig sak är också att man kan få vaccinet så lätt som möjligt. Man måste ha tillräckligt många evenemang och de måste vara tillräckligt nära personalen så att det är lätt att gå dit och ta vaccinet. Och det har vi gjort. Förra hösten hade vi 11 vaccineringsevenemang och nu var det 25, säger Salonen.

 • Världspremiär och zombieparty på Ritz i Vasa

  Tio filmer visas under helgen på filmfestivalen på Ritz.

  I Vasa startar på fredagen en alldeles ny filmfestival: Artists and Aliens Film Festival, som inkluderar filmer från hela världen och visas för första gången på våra filmdukar.

 • Rekordstor trupp till VM – svårt motstånd väntar direkt

  För Nyström/Kaisti väntar världsettorna i andra omgången.

  En vinst och sedan en bra match mot stentuff motstånd, det är målsättningen för Jenny Nyström och Anton Kaisti i VM i badminton som börjar nästa vecka. Bättre träningar under Anu Nieminens ledning ska sedan leda till framgång på sikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Världspremiär och zombieparty på Ritz i Vasa

  Tio filmer visas under helgen på filmfestivalen på Ritz.

  I Vasa startar på fredagen en alldeles ny filmfestival: Artists and Aliens Film Festival, som inkluderar filmer från hela världen och visas för första gången på våra filmdukar.

 • Mera åskådarplatser till Vasa ishall

  Prislappen för renoveringen fortfarande oklar.

  Vasa ishall kommer att byggas ut och publikkapaciteten ökar. Det enligt de två renoveringsalternativ som nu ligger på bordet.

 • Man dog i avkörning i Tervajoki

  Olyckan inträffade natten till fredagen.

  En 77-årig man omkom i en avkörning i Tervajoki natten till fredagen. Olyckan inträffade vid ettiden natten till fredagen.

 • Vasakonstnärer skapar nytt ateljéhus på Vasklot

  "Kan bli intressant kulturcentrum".

  Tiotals konstnärer i Vasa förlorar sina arbetsutrymmen då de är tvungna att flytta ut från gamla kasernområdet och den rivningshotade tvålfabriken. Några av dem börjar på ny kula i Sockerbruket på Vasklot.

 • Nu ska nästan hela rasket rivas- hyreshus försvinner i Jakobstad

  Flera våningshus rivs i Jakobstad.

  Ingen vill bo i omoderna och nedslitna kommunala hyreshus i Jakobstad. I höst rivs Jakolosa C-huset i Jakobstad. År 2015 revs Jakolosa A-huset och ett snabbt beslut om vad som ska ske med det så kallade Masken-huset måste också tas. Ett studentlägenhetshus vid Bodgärdet kommer att rivas sommaren 2018.

 • Lantanider vid Korsnäs gruva- projektet som kom av sig

  "Alla trodde att det här med lantaniderna var framtiden".

  För fem år sedan fanns det stora hopp om att kunna börja utvinna lantanider vid gruvan i Korsnäs. Men priset rasade och lantaniderna lämnades kvar under marken. I dag växer det stora tallar ovanpå lantaniderna och ingen rusning för att bryta dem finns att se. Men framtiden är oviss.

 • Scooter och Gessle drar publik i Vasa

  Flera tusen väntas besöka konserterna.

  Två fredagar i rad ordnas det storkonserter på Sandviksstadion i Vasa. Såväl tyska Scooter som svenska Per Gessle förväntas locka publik på uppemot 4000 personer.