Hoppa till huvudinnehåll

Skypo bekräftar: Person från Finland begick självmordsdåd i Irak

bild från IS propagandavideo
bild från IS propagandavideo Bild: EPA islamiska staten

En person från Finland har begått ett självmordsdåd i Irak, uppger Skyddspolisens chef Antti Pelttari. Pelttari talade på tisdagsmorgonen vid en tillställning ordnad av inrikesminister Paula Risikko (Saml).

Pelttari ville inte ge ytterligare kommentarer gällande själmordsbombarens identitet eller var i Irak attentatet har ägt rum, men hade sade att dådet ger en bild av den förändrade hotbilden som konflikterna i Syrien och Irak innebär.

Islamiska staten skrev redan i september ifjol på Twitter att en finländare hade kört in en bil med sprängmedel på en irakisk militärbas. Mannen använde sig av namnet Abu Hurayra al-Finlandi. Varken skyddspolisen eller Utrikesministeriet kunde då bekräfta informationen.

Många jihadister från Finland

Även allmänt oroar sig Skyddspolisen över det växande antalet återvändande krigare från konfliktområdena i Irak och Syrien. Enligt Skypo ser de återvändande krigarna som ett stort potentiellt hot för Finlands säkerhet.

Pelttari berättade att man vid Skyddspolisen följer med drygt 300 personer, som misstänks ha kontakter till jihadistiska nätverk.

– Tidigare var antalet ungefär 200, men i dagens läge handlar det om över 300 personer i Finland, sade Pelttari.

Skypo-chefen berättade också om uppgifter som tyder på att personer som åkt till konfliktområdena från Finland nått höga poster inom Islamiska statens organisation.

Trots hoten ser Pelttari ser ändå ingen orsak till att i det här skedet ändra på bedömningen enligt vilken det inte finns något specifikt terrorhot mot Finland.

Totalt 20 jihadister har återvänt till Finland, enligt Skypo.