Hoppa till huvudinnehåll

Tsunamivarning hävd efter jordbävning i Japan - se video från skalvet

Japan skakades sent på måndag kväll finsk tid av en kraftig jordbävning. Jordbävningens epicentrum låg nära Fukushima, som år 2011 drabbades av en förödande jordbävning där stadens kärnkraftverk slogs ut av en tsunami.

Den här gången verkar Japan ha kommit undan med blotta förskräckelsen. Jordbävningen som drabbade landet vid sextiden på morgonen lokal tid kändes ända i huvudstaden Tokyo och det japanska meteorologiska institutet utfärdade en tsunamivarning för stora delar av östkusten.

Den kunde hävas tidigt på tisdagsmorgonen finsk tid, men evakueringsordern är fortfarande i kraft.

Epicentret låg i havet utanför Fukushimaprefekturen kring 67 kilometer nordost om staden Iwaki, enligt det amerikanska geologiforskningsinstitutet USGS.

Jordbävning i Japan.
Jordbävning i Japan. Bild: EPA/USGS / HANDOUT Japan,jordbävningar

Epicentret låg ungefär 25 kilometer under jordens yta. USGS sänkte också sin uppskattning om skalvets styrka från 7,3 till 6,9, men de japanska myndigheterna höjde för sin del uppskattningen från samma 7,3 till 7,4.

Myndigheterna befarade en flodvåg på upp till tre meter, men den största rapporterade vågen var ändå bara 1,4 meter hög och de materiella skadorna är små.

Enligt Japans meteorologiska institut var skalvet ett efterskalv till den stora jordbävningen år 2011.

Otäcka minnen från Fukushima väcktes

Kärnkraftverket Fukushimas nerkylningssystem i en av reaktorerna stannade upp under jordbävningen, men personalen lyckades senare få i gång det igen.

Tsunamivågen vid kärnkraftverket blev bara en meter hög.

Alla reaktorer vid kärnkraftverket stängdes efter olyckan år 2011, men nerkylningssystemet behövs ännu för det kärnavfall som finns i kärnkraftverket.

I jordbävningen år 2011 orsakade en flodvåg en av de största kärnkraftsolyckorna genom tiderna i Fukushima när tre av reaktorerna drabbades av partiell härdsmälta. 18 000 människor dog eller försvann i jordbävningen och den påföljande tsunamin.

Exakt hur stora skadorna är är ännu oklart. Japan ligger i ett väldigt aktivt seismologiskt område och kring 20 procent av jordbävningarna med en magnitud på över 6 inträffar i Japan.

Senast i april dog 50 människor i två jordbävningar i södra Kumamotoprefekturen.